FTX exchange
Regulatie

Alameda Research van Sam Bankman-Fried maakte verlies van $30 miljard (!)

Het is je vast niet ontgaan dat het strafproces tegen Sam Bankman-Fried is begonnen in de Verenigde Staten van Amerika. Afgelopen week kwam SBF aan het woord en liet hij onder andere weten dat Alameda Research, de handelstak van FTX, een verlies van 30 miljard dollar (!) maakte op zijn investeringen. Ondanks dat verlies besloot de handelsfirma geen veiligere investeringen op te zoeken, met alle gevolgen van dien.

Komt er ooit nog een einde aan de beerput van FTX, Alameda Research en Sam Bankman-Fried die in november 2022 openging?

Wat had Alameda Research moeten doen?

Het is natuurlijk mogelijk dat je als investeringsfirma eens tegen zware verliezen aanloopt, maar binnen de financiële wereld is het normaal om jezelf te hedgen tegen bepaalde gevaren. Dat wil zeggen dat je een soort verzekering inbouwt, voor als het heel anders loopt dan je in eerste instantie verwacht.

Dat heeft Alameda Research niet gedaan, waardoor ze het verlies van 30 miljard dollar op hun assets volledig moesten incasseren. Sam Bankman-Fried gaf tijdens de rechtszaak nog aan dat hij aan Alameda Research CEO Caroline Ellison voorstelde om een hedge van 2 miljard dollar in te bouwen, maar daar werd niet voor gekozen.

Wat betekent dat?

Dat betekent vooral dat ze bij Alameda Research gigantisch veel vertrouwen hadden in hun eigen kunnen en dachten dat de strategie zich wel zou uitbetalen. Inmiddels weten we dat dit niet het geval was en dat Sam Bankman-Fried en zijn kompanen daardoor weleens in de gevangenis kunnen belanden.

‘Ik denk dat Alameda Research al failliet is’

Bankman-Fried zei ook dat hij werd benaderd door Ellison, die op dat moment zeer nerveus leek. Op dat moment vertelde ze Bankman-Fried dat het weleens zou kunnen dat Alameda Research al failliet was.

De voormalig CEO van FTX wordt ervan verdacht om miljarden dollars aan tegoeden van klanten te hebben misbruikt om zijn eigen handelsfirma uit het slop te trekken; maar dat is uiteindelijk niet gelukt.

Het moet vooral voor de voormalige gebruikers van FTX pijnlijk zijn om dit soort dingen te lezen, want voor veel mensen gaat het om een serieuze hoeveelheid spaargeld. Jaren van bloed zweet en tranen zijn in rook opgegaan met het instorten van FTX.

Ook voor Bitcoin.

is het niet goed geweest, omdat men in de pers vaak niet goed het onderscheid kan maken tussen Bitcoin en bedrijven als FTX en figuren als Sam Bankman-Fried.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

SEC’s hoger beroep in Ripple-zaak: De kans voor Coinbase om hun zaak te versterken
Nvidia in juridische strijd: DOJ en SEC steunen rechtszaak over misleidende cryptoverkopen
Elon Musk uit kritiek op Amerikaanse overheid: “VS gaat failliet”
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Immens populaire cryptomunt nu beschikbaar op Bitvavo
Waarom een XRP-prijs van $1.000 volgens deze expert realistischer is dan je denkt