amerika
Bitcoin

Amerikaans congres verhoogt staatsschuldlimiet met $2,5 biljoen, wat betekent dit voor Bitcoin?

Het congres heeft een verhoging van de staatsschuldlimiet met $2,5 biljoen goedgekeurd, experts lichten toe hoe dit Bitcoin kan beïnvloeden.


Schuldenplafond opnieuw verhoogd

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde de vorige verhoging van het schuldenplafond in oktober 2021 goed. Het ging toen om verhoging van $480 miljard, waardoor de leenlimiet op $28,9 biljoen kwam te staan.

Republikeinen probeerden zich aanvankelijk te verzetten tegen het wetsvoorstel. Dit kwam door de plannen van de Democraten om de sociale en klimaatuitgaven te verhogen. Toch werd de wetgeving snel ondertekend door president Joe Biden en trad het in werking.

Destijds was bekend dat deze limietverhoging het land op de lange termijn geen goed zou doen. De volgende hoorzitting vond echter al in december plaats. Het scenario herhaalde zich toen grotendeels; de Republikeinen gingen in verzet, maar de Democraten kregen uiteindelijk de overhand.

Met een stemming van 221 tegen 209 werd het wetsvoorstel door het Congres aangenomen. Het is nu in handen van president Biden, die het naar verwachting binnenkort zal ondertekenen. 

Als hij dat doet, zal het de schuldlimiet van de federale overheid met 2,5 biljoen verhogen tot 31,4 biljoen dollar. Dit zal de dreiging van een federaal faillissement uitstellen tot ten minste begin 2023.

Spreker Nancy Pelosi prees de aanvaarding van het wetsvoorstel en zei het volgende:

“Het volledige vertrouwen en de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten mag nooit in twijfel worden getrokken. De gezondheid van onze economie mag nooit in gevaar komen.”

Daarentegen was de Republikeinse vertegenwoordiger Jodey Arrington niet tevreden met de stemming. Hij merkte op dat de schuldenlast van het land op het hoogste niveau zal zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.


Het effect op Bitcoin

De afgelopen twee jaar heeft de VS buitensporige hoeveelheden geld gedrukt en de schuldlimieten regelmatig verhoogd. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen.

De Amerikaanse inflatiecijfers zijn in het verleden gestegen met 3,24%, in de afgelopen zes maanden zijn deze echter veel meer gestegen. Het leidde namelijk tot een stijging van 6,8% in november, de hoogste stijging in ongeveer 40 jaar. 

Aan de andere kant heeft Bitcoin voorgeprogrammeerde inflatiecijfers die om de vier jaar dalen. Het kan niet bijgedrukt worden en heeft een beperkte voorraad.

Dit trok prominente investeerders van buiten de cryptocurrency-industrie aan. Paul Tudor Jones III, Stan Druckenmiller, Thoma Bravo, Anthony Scaramucci en anderen begonnen in BTC te investeren. Ook prezen ze het als investeringsinstrument tegen stijgende inflatie.


‘Bitcoin-advertentie van $2,5 biljoen’

Max Keizer gastheer van het Keizer-rapport en een bekende BTC-aanhanger, zei dat dit wetsvoorstel de “perfecte omstandigheden voor Bitcoin” heeft gecreëerd. Hij voegde het volgende toe:

“Ik haat het om Amerika te zien instorten, maar ik bezit niet meer dan een paar dollar, dus het kan me niet schelen.”

Scott Melker, bekend als de Wolf of All Streets, gaf aan dat Bitcoin een niet-gecorreleerd actief is dat een “unieke kans biedt voor een slimme belegger met een langetermijnvisie.” Hij zei het volgende:

“Kortetermijnnieuws, zoals de onvermijdelijke verhoging van het schuldenplafond, is een kleine stip op de radar voor Bitcoin. Iedereen weet dat de overheid geld zal blijven drukken en waar nodig het schuldenplafond zal verhogen. Dit is grotendeels ingeprijsd in het belang en de use case van Bitcoin – als een afdekking tegen deze onzin.” 

Tyler Winklevoss is de mede-oprichter van Gemini en vroege adoptant van BTC. Hij gelooft dat de goedkeuring van de Senaat daadwerkelijk zal werken als een “advertentie van $2,5 biljoen voor Bitcoin”. Michael Saylor deelde een vergelijkbare mening en zei het volgende:

“Het lijkt erop dat Bitcoin overheidssteun heeft.”

Bitcoin nieuws

Is de Bitcoin bullmarkt voorbij? Analisten geven hun mening
Bitcoin onder druk: Zakt de koers naar $57.000?
Nog twee dagen tot de Bitcoin halving, wat gaat er gebeuren?
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving