inflatie
Bitcoin

Amerikaanse banken opnieuw gigantisch in de problemen?

In maart van dit jaar werd de financiële wereld opgeschrikt door grote problemen binnen de Amerikaanse bankensector. Verschillende grote banken vielen om en heel even was er de angst voor een herhaling van het bankenfiasco van 2008. Dat grote drama bleef uit, maar nu lijkt er zich opnieuw een probleem voor te doen voor de Amerikaanse bankensector.

Voor het einde van 2025 moeten de banken namelijk voor 1,45 biljoen dollar aan hypotheken in commercieel vastgoed herfinancieren.

Gedwongen verkopen

Vanwege de hoge rentes en het feit dat mensen steeds meer vanuit huis werken staat de sector onder druk. Dat maakt dat veel banken hun leenportfolio in deze sector met een verlies moeten verkopen. PacWest Bancorp is al begonnen met het verkopen van grote delen van hun portfolio en andere banken lijken dat voorbeeld te volgen.

“Het feit dat banken leningen willen verkopen komt vaak naar voren in gesprekken. Ik hoorn daar momenteel meer over dan in de afgelopen tien jaar”, aldus Chad Littell, een analist van CoStar.

Verder lijkt ook HSBC USA van plan om voor honderden miljoenen dollars aan leningen te verkopen tegen een verlies van 5 procent om hun blootstelling aan de sector te verlagen.

Vastgoedmiljardair Jeff Greene zegt dat de renteverhogingen van de Federal Reserve en de verschuiving naar duurder kapitaal vooral onvoorbereide en onervaren investeerders kan verrassen.

Is het feest voorbij?

We hebben een periode van bijna tien jaar achter de rug waarin de rentes praktisch nul waren. Nu is dat na de agressieve rentecampagne van de Federal Reserve niet meer het geval en moeten we ons mogelijk voorbereiden op een lange periode waarin de rentes wat hoger liggen. Dat levert een gigantische druk op in een sector die het afgelopen decennium bijna gratis kon lenen.

“Ik zie continu mensen die in paniek zijn, omdat ze denken dat ze hun constructie-leningen niet kunnen betalen als het appartement dat ze bouwen klaar is, terwijl de rentes verder stijgen en de huur juist daalt”, aldus Jeff Greene.

Kunnen we weer een kredietcrisis krijgen zoals we die in 2008 ook zagen? Het lijkt nu nog te vroeg om daar definitieve uitsprake over te doen, maar vooralsnog ziet het er allemaal niet fraai uit voor de bankensector en de economie in zijn algemeenheid.

Voor Bitcoin kan dat op de lange termijn goed nieuws zijn, omdat mensen hierdoor wellicht leren dat het een relatief veilig alternatief voor fiatgeld op een bankrekening is.

Regulatie nieuws

De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Voormalig FTX-topman hoopt op slechts 18 maanden gevangenisstraf
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten