credit suisse
Bitcoin

Amerikaanse bankencrisis veroorzaakte omvallen van Credit Suisse

De stress op het Amerikaanse bankensysteem veroorzaakte een uitstroom van 68 miljard dollar bij het Zwitserse Credit Suisse, waardoor de bankgigant gedwongen overgenomen moest worden om een faillissement te voorkomen. De bank vertelt aan Reuters dat de opnames inmiddels wat afgenomen zijn, maar dat er op dit moment nog steeds sprake is van een geleidelijke uitstroom van assets.

Op dit moment zit Credit Suisse in het proces om overgenomen te worden door zijn oude rivaal UBS.

Overname Credit Suisse

Die overname was alleen mogelijk dankzij de Zwitserse federale overheid, de financiële toezichthouder van Zwitserland en de centrale bank, die alledrie een bijdrage leveren aan de overname. In totaal kreeg UBS een verzekeringspakket van 8,6 miljard dollar om potentiële verliezen bij de overname af te dekken.

Verder veranderde de Zwitserse overheid enkele wetten om de overname door te laten gaan zonder dat de aandeelhouders hierover hoefden te stemmen.

Volgens Thomas Hallet, een analist van de zakenbank KBW, was de financiële situatie bij Credit Suisse zo slecht, dat UBS hier enkel profijt uit kan halen als er een “diep herstructureringsplan” komt voor de bank.

De problemen voor Credit Suisse begonnen op het moment dat klanten geld begonnen op te nemen, nadat bekend werd dat de Zwitserse bank relaties had met Silicon Valley bank en Signature Bank. Aandelen van Credit Suisse handelen momenteel voor 0,91 dollar per stuk.

Het einde van een tijdperk

Met het einde van Credit Suisse komt er een einde aan een tijdperk in de bankenwereld. Credit Suisse werd op 5 juli 1856 opgericht en bestond dus al 166 jaar. Ook dat is dus geen garantie dat een financiële instelling altijd maar blijft bestaan. Het traditionele financiële systeem wankelt en Credit Suisse is daar een goed voorbeeld van.

Het kwartaalrapport van Q1 2023 worden waarschijnlijk de laatste kwartaalcijfers ooit voor de Zwitserse zakenbank. Het is nog maar de vraag of de bankencrisis hiermee ook daadwerkelijk voorbij is.

De rentes zijn immers nog altijd hoog en de Amerikaanse Federal Reserve lijkt van plan om ook op 3 mei de rente weer te verhogen. Banken zijn sinds de voorzichtige bankencrisis van begin maart steeds minder geneigd om krediet te verstrekken.

Verschillende analisten maken zich om die reden nog steeds zorgen over een potentiële nieuwe kredietcrisis. Dat zou de potentie hebben om de economie richting een recessie te duwen, wat niet goed is voor de financiële markten. Er komt dus hoe dan ook een spannende situatie aan.

Bitcoin nieuws

Bitcoin spiegelt extreem bullish scenario
Wordt Donald Trump de redder van Bitcoin in Amerika?
Bitcoin-ETF volumes op hoogste punt in 7 weken tijd
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?