recessie
Bitcoin

Amerikaanse centrale bank verhoogt vandaag opnieuw de rente

Het jaar 2022 staat in het teken van twee dingen: inflatie en renteverhogingen. Om de torenhoge inflatie te bevechten besloten centrale banken om massaal de rente te verhogen. In het geval van de Verenigde Staten ging de rente in een tijdsbestek van ongeveer 12 maanden van 0 naar 5 procent.

verwachting fed
Verwachtingen rentevergadering Federal Reserve. Bron: CME Group

Vandaag moet de Federal Reserve weer een nieuwe rentebesluit nemen en de verwachting is dat zij opnieuw de rente met 0,25 procent verhogen naar de range van 5,00 – 5,25 procent.

Wat betekent dit voor de markt?

In principe heeft een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank geen direct effect op de markt, behalve dat het in feite de prijs van geld verhoogt. Op de lange termijn kunnen renteverhogingen een economie vertragen en dat is precies wat de Federal Reserve (centrale bank) wil.

De inflatie blijkt plakkeriger dan gehoopt en om die reden zijn er meer renteverhogingen nodig dan verwacht om dat beestje te temmen. Inmiddels zijn we op het punt dat de Federal Reserve het ervoor over heeft om een recessie te veroorzaken om de inflatie te dempen.

Met andere woorden: de werkloosheid moet omhoog om de druk achter de inflatie weg te krijgen. Op het moment van schrijven ligt de werkloosheid in de Verenigde Staten echter op het historisch lage niveau van 3,5 procent.

Aan het einde van deze week krijgen we weer een nieuwe lezing van dat getal, maar de verwachting is dat de werkloosheid slechts opklimt naar 3,6 procent. Dat is nog steeds extreem laag en dat geeft de Federal Reserve in theorie de ruimte om de rente nog extra te verhogen.

De Amerikaanse arbeidsmarkt

Gelukkig voor ons zijn er een paar indicatoren te vinden die ons meer kunnen leren over de toekomstige werkloosheid. Wekelijks brengt de Amerikaanse versie van het CBS statistieken naar buiten over het aantal mensen die voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvragen, de zogenaamde unemployment claims.

aantal werkloosheidsclaims
Aantal werkloosheidsclaims in de VS. Bron: Trading Economics

Wat we kunnen zien is dat het aantal werkloosheidsclaims vanaf maart redelijk is toegenomen. Dat wijst erop dat de arbeidsmarkt in ieder geval begint te vertragen als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve.

Nog meer interessant is de bovenstaande grafiek die ook wel de WARN Indicator genoemd wordt. De WARN Act is een Amerikaanse wet die grote bedrijven verplicht om grote ontslagrondes twee maanden van tevoren aan te kondigen.

De afgelopen maanden zijn de WARN Notices gigantisch toegenomen, waardoor de kans meer dan aanwezig is dat de werkloosheidsclaims ook flink zullen stijgen en daarmee de werkloosheid. De kans op een recessie in 2023 lijkt met de dag te groeien.

Bitcoin nieuws

Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Bitcoin Halving is voltooid: Wat betekent dit voor de toekomst?
Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins