Bitcoin Frog
Bitcoin, Regulatie

Amerikaanse rechtbank veroordeelt oprichter van cryptomixdienst Bitcoin Fog

In een recente ontwikkeling in de Verenigde Staten is Roman Sterlingov, de 35-jarige oprichter van Bitcoin Fog, veroordeeld door een Amerikaanse rechtbank voor een reeks ernstige misdrijven waaronder geldwitwassen en het runnen van een ongelicenseerd geldtransmissiebedrijf. Bitcoin Fog, bekend als een cryptomixdienst, heeft naar verluidt voor 400 miljoen dollar aan cryptocurrency verwerkt in een poging de oorsprong van illegaal verkregen fondsen te verbergen.

Grote kans op hoger beroep tegen vonnis

Sterlingov werd op dinsdag 12 maart schuldig bevonden aan geldwitwassen, een samenzwering tegen geldwitwassen, het exploiteren van een geldtransmissiebedrijf zonder de vereiste vergunning en overtredingen van de D.C. Money Transmitters Act. Ondanks zijn verdediging dat hij slechts een gebruiker van de dienst was en niet de exploitant, is het bewijs tegen hem overtuigend. Zijn advocaat, Tok Ekeland, heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

Tussen oktober 2011 en april 2021 heeft Bitcoin Fog meer dan 1,2 miljoen Bitcoin verplaatst, voornamelijk afkomstig van darknet-marktplaatsen en betrokken bij activiteiten zoals drugshandel, computerfraude, identiteitsdiefstal en de distributie van kindermisbruikmateriaal. De Internal Revenue Service (IRS) en het ministerie van Justitie benadrukken de heldere bewijzen dat Sterlingov via Bitcoin Fog honderden miljoenen aan illegale fondsen heeft witgewassen.

De zaak trok ook de aandacht van professionele getuige J.W. Verret, die kritiek heeft geuit op de gebruikte forensische methoden en heeft toegezegd Sterlingovs beroep te ondersteunen. Naast de persoonlijke impact die het vonnis op Verret had, benadrukt het de complexiteit en de controverses rond het gebruik van cryptotechnologie voor illegale doeleinden.

Ook 1.354 BTC in beslag genomen

Sterlingovs veroordeling brengt ook de in beslag genomen activa in het spel, waaronder 1.354 BTC in een Bitcoin Fog-wallet en bijna $350.000 in verschillende cryptocurrencies op een Kraken-account. Hij staat mogelijk voor een maximale gevangenisstraf van 20 jaar op de zwaarste aanklachten, met een uitspraak gepland voor 15 juli.

Deze zaak werpt een schaduw over de cryptogemeenschap en dient als een ernstige waarschuwing voor degenen die technologie misbruiken voor criminele activiteiten. Later dit jaar staat Roman Storm, mede-oprichter van een andere controversiële cryptomixer, Tornado Cash, terecht voor vergelijkbare aanklachten.

Bitcoin nieuws

Crypto-analist: Niet bullish over Bitcoin tot koers $70.000 bereikt
Bitwise CIO noemt Bitcoin ETFs een groot succes en is enorm bullish
CME Group betreedt de Bitcoin-handelsmarkt in veranderend financieel landschap
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten