Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Amerikaanse werkloosheid naar laagste niveau in 50 jaar tijd

De Federal Reserve verhoogde de Amerikaanse rente de afgelopen 14 maanden met ongeveer 5 procent. Vrijwel iedereen verwacht dat we binnen nu en een paar maanden een recessie krijgen, maar de werkloosheid stribbelt nog tegen. Sterker nog, gisteren kwam de werkloosheid met 3,4 procent binnen op het laagste niveau in 50 jaar tijd.

Met zo’n lage werkloosheid kan er geen recessie ontstaan… toch?

Lage werkloosheid zegt weinig

Nou dat kunnen we niet helemaal zo zeggen, want een lage werkloosheid zegt – als we naar het verleden kijken – heel weinig over de kans op een recessie. De onderstaande grafiek toont dit heel duidelijk. Vaak zie je dat de werkloosheid juist zijn laagste niveau bereikt op het moment net voordat de recessie begint.

Wat dat betreft is het heel goed mogelijk en misschien zelfs wel een waarschuwingssignaal dat de werkloosheid op dit moment zo laag is. Misschien werkt het wel als een soort katapult en gaan we snel een swing naar de andere kant zien.

Sommige datapunten wijzen daar wel naartoe. Bijvoorbeeld de WARN Indicator (bovenstaande grafiek) die ons leert of grote bedrijven ontslagrondes plannen. Als deze indicator stijgt (blauwe lijn) dan volgt het aantal werkloosheidsclaims vaak (witte lijn).

We zien de WARN Indicator nu scherp stijgen, waardoor het zomaar kan zijn dat de werkloosheid op korte termijn volgt. Dat is natuurlijk geen zekerheid, maar met een Amerikaanse rente van 5,25 procent lijkt dat steeds zekerder.

Federal Reserve pauzeert

Ook de Federal Reserve lijkt zich te realiseren dat het een goed idee is om even pas op de plaats te maken. De bankencrisis loopt behoorlijk uit de hand, de waarderingen van commercieel vastgoed beginnen te zakken en de rente ligt nu boven de Core PCE Inflation – de belangrijkste inflatiemeter voor de Federal Reserve.

Meestal stopt de Federal Reserve met het verhogen van de rente (zwarte lijn) als deze boven de Core PCE Inflation (roze lijn) uitkomt. Wat ook opvalt is dat de Federal Reserve in de periode 2019-2020 de rente snel moest laten zakken nadat deze boven de roze lijn uitkwam.

Het kan best zijn dat ze door een recessie snel op de rem moeten trappen en de rente moeten verlagen. Voor Bitcoin kan dat weleens een lastige periode betekenen totdat de Federal Reserve de rente weer richting de nul brengt.

Bitcoin nieuws

Mysterieuze crypto investeerder ‘Mr. 100’ koopt opnieuw voor miljoenen aan Bitcoin
Beslissend moment: Cruciale uren aangebroken voor Bitcoin
Bitcoin koers schiet omhoog na publicatie Amerikaanse werkloosheidscijfers
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC