ASML
Aex, ASML

ASML stuwt AEX koers met ruim 1,5% omhoog

De AEX koers is vandaag met een stijging van 1,55% begonnen en staat daarmee op 921,70 punten. Dit markeert een positieve start van de handelsdag op de Amsterdamse beurs.

Hoewel de afgelopen maand nog altijd iets lager uitvalt met een daling van 0,10%, is het jaar 2024 tot nu toe een succesverhaal voor de AEX. De index heeft sinds het begin van het jaar een indrukwekkende stijging van 16,42% laten zien.

ASML ontloopt Amerikaanse restricties

De stijging van de AEX vandaag is in grote mate toe te schrijven aan ASML, waarvan de koers met maar liefst 5,67% is gestegen. Dit komt nadat persbureau Reuters meldde dat ASML niet getroffen zal worden door nieuwe strengere Amerikaanse restricties op de levering van chipmachines en apparatuur aan China.

Deze restricties, die vallen onder de zogeheten Foreign Direct Product rule, zullen andere fabrikanten in landen zoals Israël, Singapore en Taiwan wel raken. Het nieuws dat ASML deze restricties ontloopt, heeft geleid tot een golf van optimisme onder beleggers, wat de koers van het bedrijf aanzienlijk heeft doen stijgen en daarmee de AEX-index omhoog heeft getrokken.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt