case-law-
Blockchain

Australische Universiteit werkt samen met Ripple aan Blockchain lessen

De rechten academie van de Australian National University (ANU) zal volgend jaar twee nieuwe cursussen in haar masterprogramma opnemen. Hierin wordt de impact van blockchain op het juridische veld onderzocht.


Initiatief van Ripple

De cursussen worden ontwikkeld met de hulp van het ‘Blockchain Research Initiative’ (UBRI) van Ripple. Zij willen samenwerken met universiteiten om opkomende trends en ontwikkelingen in ledgertechnologie, cryptocurrency en digitale betalingen te onderzoeken.

De Australische National University biedt al cursussen aan die de relatie tussen blockchain en recht onderzoeken. De ANU is trouwens niet de enige universiteit die de blockchain technologie onderzoekt. Ook de University of Melbourne en The University of Southern Queensland bieden dergelijke cursussen aan. Deze houden zich expliciet bezig met DLT en blockchain. Bovendien nemen andere instellingen het onderwerp op in bredere programma’s.


Samenwerking ANU en Ripple

Scott Chamberlain, docent aan de rechten faculteit van de ANU zal de blockchain stof van de universiteit ontwikkelen en leiden. De cursussen onderzoeken of blockchain en smart contracts kunnen worden gebruikt om juridische processen en geschillenbeslechting te automatiseren en te decentraliseren.

Hij is gepassioneerd over het potentieel ervan. ‘Stel je een eBay-achtig platform voor dat geschillen over consumentenrecht kan oplossen zonder het rechtssysteem in te schakelen’, zei hij.


Mogelijkheden

Chamberlain zei dat veel eenvoudige juridische processen gebruik zouden kunnen maken van blockchain. Zoals bijvoorbeeld het bevestigen van de identiteit en relatie van de relevante partijen. Maar ook de regels voor hun interacties.

“Een juridisch geschil gaat over wie de juridische identiteit is die de wet erkent. Wat zijn de juridische dingen die volgens de wet bestaan? Wat is de relatie tussen mensen en dingen? Ook staat er een geschilbeslechting centraal. Als je naar de smart contracts van blockchain kijkt, zijn er projecten die al deze dingen doen. “

Chamberlain heeft leiding over het ‘Lex Automagica’ -platform bij ANU. Op dit platform wordt geprobeerd een aantal van deze problemen op te lossen zonder de tussenpersonen en mensen van de juridische sector in te schakelen. In februari 2019 verstrekte Ripple het project ‘Lex Automatica’ met $1 miljoen aan financiering.

Juridische academici raken inmiddels steeds meer geïnteresseerd in het potentieel van blockchain om gedecentraliseerde geschillenbeslechting te bieden. Er zijn namelijk al lopende projecten: Jur, Kleros en Aragon Court.