Canada flag waving
Bitcoin

Bank of Canada: AI kan inflatie veroorzaken

Meestal zorgt nieuwe technologie ervoor dat dingen goedkoper worden. In theorie zorgt nieuwe technologie immers voor efficiëntie, waardoor prijzen dalen. Maar volgens de Bank of Canada kan kunstmatige intelligentie (AI) juist voor inflatie zorgen. Hoe zit dat precies?

Inflatie door AI?

Met name op de korte termijn kan inflatie volgens Tiff Macklem van de Bank of Canada voor inflatie zorgen. Zodanig zelfs, dat hij zich zorgen maakt over de financiële stabiliteit als gevolg van de opkomst van de technologie.

Hoe dat precies zit is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk maakt Macklem zich zorgen over de enorme investeringen in computerkracht om AI-modellen te laten draaien. Daar is een boel apparatuur voor nodig en door schaarste kunnen de prijzen stijgen.

Het probleem is dat AI op dit moment nog niet voor extreme veranderingen/verbeteringen in de maatschappij zorgt. We zien de eerste contouren van een toekomst met kunstmatige intelligentie, maar de echte doorbraak voor de massa moet nog volgen.

“Centrale banken moeten scherp in de gaten houden hoe AI de inflatie stuurt, zowel indirect door vraag en aanbod, maar ook direct door het bepalen van prijzen”, zo vertelt Macklem.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Mocht Macklem gelijk krijgen, dan kan dat op de korte termijn weleens bullish zijn voor Bitcoin. Inflatie betekent immers dat mensen op zoek zullen naar alternatieve assets om hun vermogen in te beschermen.

Bitcoin kan een potentieel eindstation van die zoektocht worden. Natuurlijk niet het ultieme eindstation, want sommige mensen zullen ook voor andere assets kiezen, maar als de inflatie hoog blijft de komende jaren, dan gaan mensen steeds meer zoeken naar alternatieven.

Een ander probleem met AI is dat het volgens Macklem kan resulteren in het verdwijnen van vele banen. Maar dat is een zorg die we eigenlijk bij iedere nieuwe technologie horen.

Uiteindelijk blijkt echter – tot nu toe vrijwel iedere keer – dat nieuwe technologie ook weer voor nieuwe banen zorgt.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers en hashrate lopen uit elkaar en dat is bullish
VanEck: Bitcoin heeft afgelopen jaar bijna iedere activaklasse verslagen
Langverwachte goedkeuring: BlackRock’s Bitcoin ETF krijgt groen licht voor handel in opties
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Crypto knaller: Deze 3 munten stijgen tot 500% na Binance-notering