Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Meestal zorgt nieuwe technologie ervoor dat dingen goedkoper worden. In theorie zorgt nieuwe technologie immers voor efficiëntie, waardoor prijzen dalen. Maar volgens de Bank of Canada kan kunstmatige intelligentie (AI) juist voor inflatie zorgen. Hoe zit dat precies?
Met name op de korte termijn kan inflatie volgens Tiff Macklem van de Bank of Canada voor inflatie zorgen. Zodanig zelfs, dat hij zich zorgen maakt over de financiële stabiliteit als gevolg van de opkomst van de technologie.
Hoe dat precies zit is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk maakt Macklem zich zorgen over de enorme investeringen in computerkracht om AI-modellen te laten draaien. Daar is een boel apparatuur voor nodig en door schaarste kunnen de prijzen stijgen.
Het probleem is dat AI op dit moment nog niet voor extreme veranderingen/verbeteringen in de maatschappij zorgt. We zien de eerste contouren van een toekomst met kunstmatige intelligentie, maar de echte doorbraak voor de massa moet nog volgen.
“Centrale banken moeten scherp in de gaten houden hoe AI de inflatie stuurt, zowel indirect door vraag en aanbod, maar ook direct door het bepalen van prijzen”, zo vertelt Macklem.
Mocht Macklem gelijk krijgen, dan kan dat op de korte termijn weleens bullish zijn voor Bitcoin. Inflatie betekent immers dat mensen op zoek zullen naar alternatieve assets om hun vermogen in te beschermen.
Bitcoin kan een potentieel eindstation van die zoektocht worden. Natuurlijk niet het ultieme eindstation, want sommige mensen zullen ook voor andere assets kiezen, maar als de inflatie hoog blijft de komende jaren, dan gaan mensen steeds meer zoeken naar alternatieven.
Een ander probleem met AI is dat het volgens Macklem kan resulteren in het verdwijnen van vele banen. Maar dat is een zorg die we eigenlijk bij iedere nieuwe technologie horen.
Uiteindelijk blijkt echter – tot nu toe vrijwel iedere keer – dat nieuwe technologie ook weer voor nieuwe banen zorgt.
Bitcoin-gerelateerde aandelen en ETFs behaalden gisteren een handelsvolume van $70 miljard op de Amerikaanse beurzen.
De Bitcoin ETFs hebben de grens van $100 miljard aan BTC doorbroken en doen het fantastisch op dit moment. Waar stopt deze trein?
Kan Bitcoin op de koers van 100.000 dollar in de problemen komen? De oprichters van Glassnode verwachten van wel.
Volgens The Kobeissi Letter zien we momenteel de ergste nachtmerrie van de Amerikaanse centrale bank. Wat betekent dit voor Bitcoin?
XRP maakt een indrukwekkende opmars met 24% stijging in 24 uur en 74% deze week, terwijl andere crypto’s dalen.
Michael van de Poppe voorspelt correcties voor Bitcoin, Dogecoin en altcoins. Ontdek koopzones en kansen tijdens marktvolatiliteit.