Alpine Canada
Exchange

Belastingdienst Canada wil persoonlijke gegevens van 115.000 QuadrigaCX-gebruikers

Ernst & Young (EY) is de door de rechtbank aangestelde curator van de failliet verklaarde Canadese cryptocurrency exchange QuadrigaCX. Zij zijn nu door de Canadese belastingdienst verzocht om alle gebruikersinformatie van de exchange in te dienen bij de ‘Canada Revenue Agency’, ofwel CRA. Naar verluidt gaat het om circa 750.000 documenten van ongeveer 115.000 gebruikers.


Maken van kopie

Volgens de curator is de oplossing eigenlijk erg eenvoudig. Zo zijn zij van plan om op eenvoudige wijze een kopie te maken van de volledige database, die vervolgens alleen kan worden ingezien. Hierdoor wordt het voor de CRA mogelijk om alle gegevens in te zien.

Op deze manier kan de CRA naar verluidt persoonlijke informatie inzien, net zoals rekeningsaldi van de gebruikers en de volledige transactiegeschiedenis tussen de jaren 2016 en 2018.

Het primaire doel is om het faillissementsproces zo snel mogelijk af te kunnen ronden. Dit is een nodige maatregel om dat mogelijk te maken.


Privacykwesties

Niet iedereen is het hier echter zomaar mee eens. Zo is er een selecte groep van voormalige gebruikers die ook betrokken is bij het gehele proces. Zij benadrukten de privacykwesties die komen kijken bij het verzoek van de CRA. Er zouden veel uiteenlopende opvattingen zijn onder de leden over de aard van de privacybelangen. Sommige gebruikers spreken zelfs van een ongekende belediging van de individuele privacy van gebruikers omdat de CRA nu belastingen wil verplichten op fondsen die verloren zijn gegaan. De curator EY heeft hier eerder al bij aangegeven dat het vrijwel onmogelijk is om de belasting te kunnen berekenen.


Onder vuur

De Canadese cryptocurrency exchange is oorspronkelijk gestart in 2013. In 2018 kreeg de exchange problemen doordat een groot deel van haar fondsen bij de bank waren bevroren. Sindsdien heeft de Canadese cryptocurrency exchange al vaker kritiek gekregen. Zo was de oprichter van de exchange naar verluidt de enige persoon die bij de opslag van de cryptocurrencies kon. Hierdoor zijn door zijn onverwachte overlijden een hoop slachtoffers gevallen. Ook zouden gebruikerdeposito’s illegaal worden ingezet voor eigen doeleinden. Aan het eind van 2019 werd bekend dat ze het graf van de overleden oprichter wouden openen. De reden hiervoor was om te valideren dat het écht om de overleden oprichter Gerald Cotten ging.