Blockchain Network
Blockchain

België wil Europese blockchain-infrastructuurproject opnieuw opstarten

De Belgische regering heeft aangekondigd plannen te hebben om de ontwikkeling van een Europese blockchain-infrastructuur te versnellen tijdens zijn voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat in het begin van 2024 van start gaat.

Ontwikkeling van openbare blockchain

Eén van de vier prioriteiten van het aanstaande Belgische voorzitterschap is de ontwikkeling van een openbare blockchain voor de pan-Europese infrastructuur, zo meldde Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering van het land, aan Science|Business op 21 november. De overige drie initiatieven zullen gericht zijn op kunstmatige intelligentie (AI), online anonimiteit en digitale economievaardigheden.

Michel stelt voor om het European Blockchain Services Infrastructure (EBSI)-project, dat in 2018 door de Europese Commissie is opgezet in samenwerking met het European Blockchain Partnership (bestaande uit de 27 EU-lidstaten plus Noorwegen en Liechtenstein), opnieuw op te starten:

Dit is een technisch project. Als we een gemeenschappelijke infrastructuur willen opbouwen, moet het zowel een Europees als een politiek project worden.

Omdoping tot Europeum

De herziene EBSI zou worden omgedoopt tot Europeum en worden ingezet voor taken van het openbaar bestuur, zoals het verifiëren van rijbewijzen en andere documenten in de hele EU. Michel benadrukt dat het project ook de digitale euro-infrastructuur zou kunnen ondersteunen.

De ambtenaar benadrukte het belang van het gebruik van een openbare blockchain die is ontwikkeld door EU-lidstaten, en niet van particuliere alternatieven:

Wat betreft veiligheid, transparantie en privacy kan blockchain de controle over de gegevens die de burger toebehoren, teruggeven.

Op dit moment hebben Italië, Kroatië, Polen, Portugal, Slovenië, Luxemburg en Roemenië zich al aangesloten bij het Europeum-plan. Het hoofdkantoor van het project zal worden gevestigd in België.

De consolidatie van de regelgeving rond crypto en blockchain is in volle gang. Begin november hebben 47 nationale regeringen gezamenlijk beloofd om het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) – een nieuwe internationale standaard voor de automatische uitwisseling van informatie tussen belastingautoriteiten – snel in hun nationale rechtssystemen om te zetten.

Blockchain nieuws

Stronghold Digital Mining overweegt gedeeltelijke verkoop
Innovatieve blockchain-technologie kan Boda Boda Sector in Oost-Afrika transformeren
Animoca Brands zet eerste stappen in Bitcoin-industrie met steun aan Opal Foundation
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?