Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Het is een opkomende plaag: kwaadaardige chrome extensies. Steeds meer mensen verliezen hun Bitcoins door deze oplichting en het bedrijf Awake Security brengt nu in beeld hoe groot het probleem daadwerkelijk is.
Het rapport vertelt dat de meeste kwaadaardige Google Chrome-extensies worden gehost door één enkele domeinregistreerder, namelijk CommuniGal Communications (GalComm). De schadelijke extensies zijn na al bijna 33 miljoen keer gedownload.
Zulke kwaadaardige extensies zijn extreem gevaarlijk gebleken voor crypto investeerders, aangezien steeds meer mensen hun Bitcoins kwijt zijn geraakt hierdoor. Ook in Nederland zijn er meerdere gevallen bekend van oplichting waarin deze chrome extensies een rol spelen.
Uit het onderzoek van een in Amerika gevestigd cyber security bedrijf genaamd Awake Security blijkt dat van de 26.079 onderzochte domeinen die via GalComm zijn geregistreerd, er 15.160 verdacht of kwaadaardig bleken te zijn. Deze bereikbare domeinen bevatten veel traditionele malware en browsergebaseerde bewakingstools.
Dit maakt ze bijzonder bedreigend omdat ze verschillende ontwijkingstechnieken gebruiken die hen helpen onder de radar te blijven van de meeste beveiligingssystemen.
“Alleen al in de afgelopen drie maanden hebben we 111 kwaadaardige of nep-Chrome-extensies met GalComm-domeinen ontdekt. Deze extensies kunnen ongewild screenshots maken, het klembord lezen, legitimatie gegevens vergaren die zijn opgeslagen in cookies, wachtwoorden detecteren en nog veel meer.”
Uit het onderzoek bleek dat deze kwaadaardige extensies minstens 32.962.951 keer zijn gedownload. ‘Dit geldt alleen voor de extensies die vanaf mei 2020 live waren in de Chrome Web Store’, luidt de krant.
Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.
In het rapport stond dat vertrouwen in het internet en zijn infrastructuur van cruciaal belang is. Dat zoveel mensen deze kwaadaardige extensies hebben gedownload zorgt er dus voor dat mensen het vertrouwen kwijtraken in het internet.
Hetzelfde geldt voor cryptocurrencies. Aangezien het digitale munten zijn die bestaan en functioneren in de online wereld, moeten ze veilig opgeslagen kunnen worden. Als dit niet meer te garanderen is kan dit soort oplichting zeer schadelijk zijn voor de cryptowereld. Ook Eric Savics, gastheer van de Protocol Podcast is opgelicht.
Hij legde uit hoe hackers met behulp van een extensie 12 Bitcoins van hem hebben gestolen. Savics beweerde dat hij die Bitcoins al meer dan zeven jaar aan het verzamelen was en van plan was het te gebruiken om een appartement te kopen.
Hij werd echter het slachtoffer van een frauduleuze Google Chrome-extensie. Hij voegde er zijn recovery phrase in toe, die uiteindelijk toegang gaf tot al zijn bezittingen aan de hackers. Deze gebeurtenissen laat alleen maar zien hoe gevaarlijk dergelijke kwaadaardige extensies kunnen zijn. Pas dus op met het downloaden van chrome extensies en zorg ervoor dat je het account waar je Bitcoins op hebt staan goed beveiligd hebt.