man gevangenis
Exchange

Binance-topman vast in Nigeria: “Waarom doen jullie mij dit aan?”

Tigran Gambaryan, een hooggeplaatst medewerker van Binance, zit sinds februari onder erbarmelijke omstandigheden vast in Nigeria.

Recente beelden laten zien hoe hij met pijn en moeite naar de rechtbank loopt, zonder de rolstoel die hij dringend nodig heeft. In de video, die viraal ging, roept Gambaryan wanhopig: “I’m not okay, this is fucked up,” terwijl hij zich vastklampt aan de arm van een bewaker.

Wanneer de bewaker weigert hem te helpen, uit Gambaryan zijn frustratie: “Waarom mag ik geen rolstoel gebruiken? Dit is een schijnvertoning. Ik ben onschuldig. Waarom doen jullie dit met mij?”

Wat is er aan de hand?

Gambaryan, voormalig IRS-agent en hoofd financiële criminaliteit bij Binance, werd zeven maanden geleden gearresteerd in Abuja, Nigeria, na een bezoek op uitnodiging van de regering. Hij werd aanvankelijk onder huisarrest geplaatst, maar na de mysterieuze ontsnapping van een collega werd hij overgebracht naar de beruchte Kuje-gevangenis.

Hoewel de aanklacht voor belastingontduiking inmiddels is ingetrokken, wordt hij nu beschuldigd van witwassen, een beschuldiging die hij stellig ontkent.

Internationale druk

De arrestatie van Gambaryan lijkt een poging van de Nigeriaanse autoriteiten om hem als zondebok te gebruiken voor de vermeende rol van Binance in de verzwakking van de Nigeriaanse naira, de lokale munt.

Zijn familie en advocaten noemen de situatie onrechtvaardig en wijzen op schendingen van mensenrechten. “Er moet meer druk komen vanuit de Amerikaanse regering,” zegt zijn vrouw. Gambaryan heeft beperkte toegang tot zijn advocaten en ontvangt minimale Amerikaanse diplomatieke steun, wat vragen oproept over de bescherming van zijn rechten. Terwijl zijn gezondheid verslechtert, blijft de internationale gemeenschap de zaak nauwlettend volgen.

Het is onduidelijk of Nigeria zal zwichten voor de toenemende internationale druk om Gambaryan vrij te laten of dat hij vast blijft zitten in een geopolitiek spel.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Exchange nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Amerikaanse beurs Coinbase introduceert synthetische versie van Bitcoin
FTX bereikt schikking over $600 miljoen aan Robinhood-aandelen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt