Bank for International Settlements (BIS)
Bitcoin

BIS: “Mensen kopen Bitcoin vanwege de stijgende koersen, niet omdat ze anti-banken zijn”

De Bank for International Settlements (BIS) publiceerde op 14 november een nieuw rapport over Bitcoin en crypto. Hierin komt de BIS tot de conclusie dat mensen vooral Bitcoin kopen vanwege de stijgende koersen en niet omdat ze anti-banken zijn. In het rapport duikt de BIS in op de relatie tussen de Bitcoin koers, de crypto-handel en de retail-adoptie.

Alleen voor het geld

Het valt waarschijnlijk niet te ontkennen dat het gros van de mensen inderdaad in Bitcoin stapt vanwege de koerswinsten. Dat neemt overigens niet weg dat dit een gedeeltelijke protestactie is tegen het traditionele financiële systeem. Zelfs als je jouw Bitcoin bij een beurs bewaart, dan investeer je daarmee altijd nog in de absolute schaarste van Bitcoin. Daarmee verkies je de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin boven het inflatoire fiatgeld van de overheid.

Voor mij persoonlijk is dat de voornaamste reden om in Bitcoin te investeren, om mezelf te beschermen tegen de inflatie in fiatgeld. Ik houd het gros van mijn Bitcoin aan in een multi-signature wallet buiten de beurzen. Dat neemt echter niet weg dat de mensen die al hun Bitcoin bij de beurzen aanhouden ook voor iets anders kiezen. Dat doe je natuurlijk om je vermogen te beschermen tegen inflatie, maar daarom niet puur vanwege de stijgende koersen.

Stijgende koers trekt nieuwe gebruikers

In het rapport komt de BIS ook tot de conclusie dat stijgende koersen nieuwe investeerders aantrekken. Op zich is dat ook niet vreemd. Uiteindelijk is dat de manier waarop Bitcoin bij de meeste mensen voor het eerst opvalt als een interessant fenomeen. Er zijn maar weinig mensen die puur en alleen zijn ingestapt vanwege de mogelijkheid om je met Bitcoin buiten het financiële systeem te begeven.

De meeste mensen raken in eerste instantie geïnteresseerd in Bitcoin vanwege de enorme koerssprongen die de digitale munt door de jaren heen maakte. Op basis van zijn eigen onderzoek, concludeert de BIS dat momenteel ongeveer 81 procent van de gebruikers op een virtueel verlies staat.

Zij zouden Bitcoin hebben gekocht toen de koers nog boven de 20.000 dollar stond. Overigens is niet iedereen het daar mee eens. Glassnode publiceerde op 15 november bijvoorbeeld dat 51,881 procent van alle Bitcoin-adressen op een virtuele winst staan. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Glassnode baseert zich immers puur en alleen op de blockchain, terwijl de BIS het met name over de gecentraliseerde beurzen heeft.

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13