Bitcoin

Bitcoin Analist: “De dollar zal hard gaan crashen”

Stephen Roach, de voormalig voorzitter van Morgan Stanley Asia, schreef in een opiniestuk dat de Amerikaanse dollar tegen het einde van 2021 met maar liefst 35 procent zou kunnen dalen als gevolg van sterkere buitenlandse valuta, snelle macro-economische onevenwichtigheden in de VS en het einde van de Amerikaanse hegemonie over de wereld.

De heer Roach benadrukte dat de netto nationale spaarquote in de VS voor het eerst sinds de economische crisis van 2008-2009 in een negatief gebied is gedaald. Dit gebeurde met een ongewoon hoger neerwaarts momentum, met een daling van 3,9 procentpunten ten opzichte van het voorgaande kwartaal – de scherpste daling sinds 1947.


De dollar is overgewaardeerd

De daling van het nationale spaargeld deed zich voor ondanks een korte stijging van de persoonlijke spaargelden, voegde de Yale-faculteit toe. Het toonde aan dat de Amerikanen er niet in slaagden een recordstijging van het federale begrotingstekort te ontlopen. Dat gebeurde vooral nadat de Amerikaanse regering 1.200 dollar voor noodhulp aan werkloze Amerikanen had goedgekeurd.

Hoewel de noodhulp de persoonlijke spaargelden stimuleerde, resulteerde de noodzaak om dat geld uit te geven in een scherpe daling van 33,7 procent in april tot 17,8 procent in juli. Roach merkte op dat die spaarquote verder zou dalen naarmate de Amerikanen een nieuwe ronde van noodmaatregelen zoeken bij het Amerikaanse Congres.

Dollar vertoont tekenen van zwakte – Bron: Tradingview

“Nu het federale begrotingstekort dit boekjaar explodeert naar 16 procent van het bruto binnenlands product, is de daling van de spaargelden volgens het Congressional Budget Office slechts een hint van wat ons te wachten staat”, schreef de econoom.

Roach zei dat hij verwacht dat de expansieve benadering van de Federal Reserve de dollar verder zal inkrimpen. Het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rentetarieven tot 2023 rond nul te houden en de inflatie boven de 2 procent na te streven zorgt voor een verhoogd risico dat de dollar koers zal dalen.


Wat betekent dit voor Bitcoin?

Een zwakke Amerikaanse dollar is een goed teken voor de Bitcoin, merkte Roach op. Over het algemeen verwacht hij dat Bitcoin en goud zouden profiteren van de daling van de Amerikaanse dollar.

De fundamenten lijken zeer bullish voor BTC. Naast de omgekeerde correlatie met de dollar bewegen steeds meer bekende investeerders zich richting de grootste digitale valuta. Dat omvatte de miljardair hedgefondsbeheerder Paul Tudor Jones die 1-3 procent van zijn portefeuille van $22 miljard aan Bitcoin Futures toewees. Ook kocht een beursgenoteerd bedrijf MicroStrategy in twee afzonderlijke rondes voor $425 miljoen aan BTC.

Ze noemden allebei een verzwakkende vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar als hun belangrijkste reden achter hun Bitcoin-investeringen.

 

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt naar $63.000 door teleurstellend inflatierapport uit de VS
Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?