Amerika, bitcoin
Bitcoin

Bitcoin blijft hangen op 28.000 dollar na sterk Amerikaanse banenrapport

Het lijkt erop dat Bitcoin weer moeite heeft om de grens van 28.000 dollar definitief te doorbreken. Vandaag kwam er weer belangrijke nieuwe data over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten en die was krachtiger dan verwacht. In principe is dit slecht nieuws voor de markt, omdat dit de poorten opent voor nieuwe renteverhogingen van de Federal Reserve.

Sterker dan verwacht

De focus voor vandaag lag op de U.S. Nonfarm Payrolls (NFP) die iets lager binnenkwam dan aanvankelijk werd verwacht. Dat wijst erop dat de werkloosheid trager oploopt dan de markt vooraf had ingeschat. De werkloosheid zelf kwam dan ook binnen op 3,5 procent, terwijl de markt had ingezet op een score van 3,6 procent.

Als reactie daarop schoten meteen de verwachtingen voor de volgende rentevergadering van de Federal Reserve omhoog. Waar de markt aanvankelijk nog een kans van 50 procent toedichtte aan een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent in mei, is de kans daarop nu opgeklommen tot 71,6 procent.

“Nog een sterk banenrapport. Dat is brandstof voor speculatie over een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent in mei”, zo reageerde Tedtalksmacro op Twitter.

Op dit moment is er nog geen sprake van een fundamentele zwakte op de arbeidsmarkt. De kans is om die reden aanwezig dat de Federal Reserve op deze weg doorgaat, totdat er echt iets breekt in het financiële systeem. Er was begin maart even sprake van een sluimerende bankencrisis, maar dat gevaar lijkt inmiddels ook al onder controle.

Amerikaanse dollar schiet omhoog

Met de verwachtingen voor een nieuwe renteverhogingen, schoot ook de Amerikaanse dollar een stukje omhoog. “De Amerikaanse dollar reageert sterk op de data die niet per definitie sterk te noemen is”, zo schrijft James Stanley in een reactie op het nieuws.

Persoonlijk ben ik het eens met Stanley en moet ik nog maar zien of de Amerikaanse banenmarkt inderdaad sterk blijft. Deze week vielen de Unemployment Claims – het aantal nieuwe werklozen – een stukje hoger uit dan verwacht.

Dat wijst erop dat er wel degelijk zwaktes beginnen te komen in de Amerikaanse arbeidsmarkt. Wat dat betreft wordt het interessant om die wekelijkse statistiek in de gaten te houden. Volgende week donderdag krijgen we daar weer nieuwe informatie over en de weg naar de volgende rentevergadering van de Federal Reserve van 3 mei is nog lang.

Bitcoin nieuws

Worden Bitcoin ETF’s via Hongkong toegankelijk voor Chinese beleggers?
Slapend Bitcoin-adres uit Satoshi-tijdperk plotseling geactiveerd na tien jaar rust
Populaire crypto analist ziet ‘fantastische setup’ voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC