Bitcoin amerika. BTC VS
Bitcoin

Bitcoin bungelt rond 21.700, zorgen over inflatie nemen toe

De Bitcoin koers is het jaar 2023 fantastisch begonnen, met een stijging van bijna 40 procent in januari. Daarna is er wat zand in de motor gekomen en het lijkt erop dat we het daar voorlopig mee moeten doen. De inflatie blijkt hardnekkiger dan verwacht en dat zorgt voor een hardere Federal Reserve, wat niet goed is voor Bitcoin.

Harde uitspraken Powell

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell stond voor deze week tweemaal op de planning als spreker en allebei de keren was hij hard en duidelijk. “Als de data suggereert dat er grotere renteverhogingen nodig izjn, dan zijn we bereid om het tempo te verhogen”, aldus Powell.

Niet lang na die uitspraak schoot de kans op een renteverhoging van 0,50 procent omhoog. Waar die 30 dagen gelden nog rond de 10 procent lag, is er nu een kans van ongeveer 80 procent op een renteverhoging van die orde van grootte.

Renteverhoging Federal Reserve kansverdeling. Bron: cmegroup.com

De kans op een kleinere renteverhoging van 0,25 procent ligt momenteel dus op een kleine 20 procent. Wat dat betreft is de kans groot dat het tempo van de renteverhogingen op 22 maart, de datum van de volgende rentevergadering, weer omhoog gaat.

Gisteren zei Powell bijvoorbeeld nog het volgende: “De schade zal extreem groot zijn als we de inflatie niet onder controle krijgen. Die schade is veel hoger dan de kosten om de inflatie omlaag te drukken.”

Niet goed voor Bitcoin

Dit soort uitspraken van de voorzitter van de Federal Reserve zijn allesbehalve goed voor Bitcoin. Het heeft er dan ook alle schijn van dat er een lastige periode aankomt voor Bitcoin. Als de rente daadwerkelijk met 0,50 procent stijgt op 22 maart, dan weten we dat de Federal Reserve het meent.

Die stijging zou de rente van de huidige 4,50 – 4,75 procent optrekken naar 5,00 – 5,25 procent. Voor veel investeerders is het dan enorm aantrekkelijk om tijdelijk in Amerikaanse staatsobligaties te stappen.

Daarmee pak je dan immers een bijna gegarandeerd rendement van om en nabij de 5,25 procent. Zet dat af tegen de risico’s die je loopt met Bitcoin, crypto en aandelen en voor veel mensen is de keuze snel gemaakt. Zeker in tijden van onzekerheid is het verstoppen van je vermogen in staatsobligaties een interessante optie.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken