Whale eating Bitcoin, cryptocurrency. Low polygon line, triangle
Bitcoin

Bitcoin crash vanwege whale die voor $5 miljard aan BTC verkoopt?

De Bitcoin koers viel na de lancering van de Spot ETFs in de Verenigde Staten met duizenden dollars omlaag. Een nieuwe theorie suggereert dat die koersdaling weleens het gevolg kan zijn van de verkoopacties van één whale, die voor 5 miljard dollar aan Bitcoin in de verkoop gegooid zou hebben.

Gigantische whale verkoopt 100.000 Bitcoin

De gigantische duikvlucht van Bitcoin vanaf de koers van 49.000 dollar op 11 januari lijkt het gevolg van één gigantische investeerder die besloot om uit te stappen.

Veel mensen denken dat de lancering van de Spot Bitcoin ETFs een “sell-the-news” gebeurtenis was, maar James van Straten heeft een andere theorie.

Hij analyseerde de Realized Price van Bitcoin (de gemiddelde koers waarvoor alle Bitcoin voor het laatst van adres zijn gewisseld) en kwam tot een interessant conclusie: op de koers van 49.000 dollar vond een significante verandering plaats.

Een onbekende investeerder kocht tijdens de bullrun van 2021 100.000 Bitcoin in voor ~48.000 dollar per munt. Afgelopen week besloot de whale dat de Bitcoin koers van 49.000 dollar een goed moment was om uit te stappen.

“Dat is waarom (naar mijn idee) Bitcoin op 12 januari de grootste dagelijkse daling sinds de ineenstorting van FTX meemaakte en nadat de ETF begon te handelen”, aldus Van Straten met data van het on-chain analysplatform Glassnode.

Winst van 100 miljoen dollar

Mocht de whale in kwestie inderdaad 100.000 Bitcoin verkocht hebben voor 49.000 dollar, dan zou hem dat een winst van 100 miljoen dollar opgeleverd hebben.

Het is echter de vraag of dat gelukt is, want hoe lang heeft de Bitcoin koers nu werkelijk op dat niveau gestaan?

“Dat stuurde de markt in een situatie van gekte, gecombineerd met liquidaties, ‘sell-the-news’, en recordhoeveelheden aan gerealiseerde verliezen”, aldus Van Straten.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Dit is de echte reden achter de Bitcoin koersval van vandaag
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?