Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
De Bitcoin prijs daalt na speculatie dat het Amerikaanse ministerie van Financiën het witwassen van geld door middel van digitale activa probeert in te tomen.
De prijs van Bitcoin kelderde vannochtend met maar liefst 15% in de grootste daling van bijna twee maanden, slechts enkele dagen na het bereiken van een nieuw record.
De cryptocurrency werd in Singapore verhandeld tegen $55.810 waarna het daalde tot slechts $51.707. Ethereum, de op een na grootste munt, daalde bijna 18% voordat er verliezen werden geleden.
In verschillende rapporten werd de daling toegeschreven aan speculatie dat het Amerikaanse ministerie van Financiën hard zou kunnen optreden tegen het witwassen van geld dat wordt uitgevoerd via digitale activa.
Bitcoin bereikte vorige week een recordhoogte van $64.869. Dit ging vooraf aan de debuuthandel voor de cryptocurrency-exchange Coinbase op de Nasdaq op woensdag. De cryptocurrency wordt geschat op meer dan $1 biljoen na een stijging van meer dan 800% in het afgelopen jaar. De groeiende acceptatie van cryptocurrencies heeft de rally van Bitcoin gestimuleerd. Ook heeft het andere tokens naar recordhoogtes gebracht.
De interesse in crypto escaleerde nadat bedrijven van PayPal tot Square transacties in Bitcoin mogelijk te maakten. Ook begonnen Wall Street-banken zoals Morgan Stanley toegang te verlenen tot de tokens aan enkele van de rijkste klanten.
Deze acties vonden plaats ondanks aanhoudende zorgen over hun volatiliteit en bruikbaarheid als betaalmiddel.
Dogecoin, een token gemaakt als een grap die is gestimuleerd door mensen als Elon Musk en Mark Cuban, steeg vrijdag meer dan 110% voordat hij de volgende dag daalde. De vraag naar het token was zo groot dat investeerders die het op Robinhood probeerden te verhandelen, de site crashten, aldus de online exchange.
Overheden houden de risico’s in de sector nauwlettend in de gaten naarmate het investeerdersbestand toeneemt. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei vorige week dat Bitcoin “een beetje op goud lijkt” in die zin dat het meer een middel is voor speculatie dan om betalingen uit te voeren.
Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, richtte zich in januari op de rol van Bitcoin bij het faciliteren van criminele activiteiten. Ze zei dat de cryptocurrency ‘vreemde zaken’ mogelijk heeft gemaakt.
De centrale bank van Turkije verbood het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel vanaf het einde van deze maand en zei dat het niveau van anonimiteit achter de digitale tokens het risico van ‘niet-recupereerbare’ verliezen met zich meebracht.
Van India wordt verwacht dat het een wet voorstelt die cryptocurrencies verbiedt. Het legt een boete op aan iedereen die dergelijke activa verhandelt of bezit.
Cryptobedrijven versterken hun toppositie om vorm te geven aan de opkomende regelgevende omgeving. Ook pakken ze zo aanhoudende scepsis over digitale tokens aan.
De grootste voorstanders van Bitcoin beschouwen het als een moderne opslag van waarde en een middel tegen inflatie. Anderen vrezen dat er een speculatieve bubbel ontstaat.