crypto crash
Bitcoin

Bitcoin death cross ligt op de loer, reden tot zorg?

Maandag zakte de Bitcoin koers naar een dieptepunt van bijna $49.000. Hoewel de koers inmiddels hersteld is, blijft de dreiging van een mogelijk “death cross” aanwezig.

Dit patroon, berucht onder handelaren, ontstaat wanneer het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (SMA) onder het 200-daags SMA zakt. De “death cross” wordt over het algemeen gezien als een zeer negatief signaal voor de markt.

Wat is een death cross?

Een death cross is een technisch analyseterm die verwijst naar een patroon waarbij het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (SMA) van een activum onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde zakt. Dit wordt door handelaren vaak gezien als een bearish signaal dat wijst op mogelijke verdere koersdalingen.

Toch betekent dit niet per definitie onheil en ellende. Op de lange termijn is er bij een death cross meestal geen reden tot zorg. In september 2023 ervoer Bitcoin bijvoorbeeld een death cross, waarna de koers daalde tot een dieptepunt van $25.000. Binnen zes maanden steeg de waarde echter met 190 procent tot ongeveer $70.000.

Paniek onder onervaren handelaren

Hoewel de geschiedenis laat zien dat een death cross geen reden tot paniek is, veroorzaakt de beruchte reputatie ervan vaak angst bij onervaren handelaren. Deze handelaren zijn geneigd overhaaste en emotionele beslissingen te nemen, vooral wanneer het marktsentiment al somber is. Momenteel is het sentiment vrij somber: tussen 29 juli en 5 augustus daalde Bitcoin met 30 procent, een slechtere prestatie dan zowel de Nasdaq als de S&P500 in dezelfde periode.

Death cross biedt wellicht kansen

Crypto-experts lijken echter minder onder de indruk van het dreigende death cross. Matt Hougan, CIO van Bitwise, tweette:

“Als je zoals de meeste crypto beleggers bent, ervaar je een brute emotionele achtbaan. Voor velen is woede de emotie die het hardst toeslaat. Ik voel die emoties ook. Maar ik voel ook iets anders: kansen. Omdat ik deze film eerder heb gezien.”

Als de Bitcoin koers opnieuw corrigeert richting het niveau van $50.000, zou het death cross kunnen worden bevestigd. Wat zou er vervolgens kunnen gebeuren met de koers? Als de geschiedenis zich herhaalt, kunnen we na het bevestigen van het death cross een verdere correctie op korte termijn zien. Markus Thielen van 10x Research verwacht bijvoorbeeld een koers van $42.000. Op korte termijn zou dit niet best zijn, maar als we uitgaan van eerdere situaties, zou er daarna een mooie rally kunnen starten.

Dit blijft echter speculatie. Het zou ook heel anders uit kunnen pakken, aangezien de crypto markt sterk afhankelijk is van externe factoren en sentiment. Lange termijn bezitters met vertrouwen in de toekomst van Bitcoin hoeven zich, zoals altijd, weinig zorgen te maken over korte termijn indicatoren.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Bloomberg-analist: BlackRock en Bitcoin ETF’s houden BTC overeind
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?
Miljardair waarschuwt voor grote recessie in Amerika
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt