Bitcoin Nieuws

Bitcoin-gemeenschap niet blij met kritiek Peter Zeihan in podcast van Joe Rogan

Peter Zeihan, een geopolitiek denker, beargumenteerde als gast van de Joe Rogan podcast waarom Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en naar nul gaat. Dat zijn uitspraken die de Bitcoin-gemeenschap niet zomaar over zich heen laat komen. Als je dat soort beweringen maakt, dan moet je met goede argumenten komen.

De argumenten van Zeihan

Volgens Zeihan is de absolute schaarste van Bitcoin de voornaamste reden dat het nooit zal werken als geld. “Het meest gestoorde aan Bitcoin is dat er nooit meer dan een ‘X’ aantal in omloop komt. Dat betekent dat het per definitie niet geschikt is voor de handel,” aldus Zeihan. Aan die uitspraak merk je dat het voor Zeihan heel lastig is om buiten de bestaande kaders te denken.

Met een valuta die een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden heeft, zou je van nature dalende prijzen krijgen. Je kunt Bitcoin wel gebruiken voor de handel, maar in plaats van inflatie krijg je deflatie. In een samenleving met een valuta met een absolute schaarste loont het om te sparen.

In het huidige financiële systeem worden mensen die braaf sparen juist gestraft. Je kunt debatteren over de voor- en nadelen, maar het huidige systeem is niet duidelijk beter. Zeker niet voor de planeet. In het huidige systeem worden mensen gedwongen om hun geld zo snel mogelijk uit te geven, omdat het waarde verliest. Onder een Bitcoin standaard zou dat andersom zijn.

Je hebt meer geld nodig

Zeihan maakte ook het argument dat “het hele idee van economische activiteit is dat er sprake is van expansie, wat betekent dat je meer valuta nodig hebt om die uitbreiding te onderhouden.” Dat klinkt allemaal mooi, maar waarom zou je daar per se meer valuta voor nodig hebben? Je kunt het ook met dezelfde hoeveelheid doen, maar minder betalen voor die expansie. Nu groeit de geldhoeveelheid ook duidelijk harder dan de expansie van de economie, omdat we te maken hebben met een gigantische inflatie.

Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Deflatie is voor veel economen een nachtmerrie, maar in principe is er niets slechts aan. Economen zijn bang dat mensen niets meer uitgeven als de prijzen dalen, maar dat is natuurlijk niet het geval. Het bewijs zit in technologie. De telefoon die jij vandaag hebt, koop je volgend jaar waarschijnlijk voor minder geld. Dat betekent echter niet dat jij per se een jaar wacht om die telefoon te kopen. Je koopt hem nu, omdat je uiteindelijk ook een beperkte hoeveelheid tijd hebt. Je moet er nu van genieten.

Bitcoin nieuws

Handelaar die uitbraak van 2023 voorspelde is extreem bullish
Miljardair Mike Novogratz positief over Bitcoin en crypto
Aantal online Bitcoin ATM’s ziet grootste maandelijkse daling
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden