Bitcoin, BTC stijgt, groen
Bitcoin

Bitcoin kan stijgen nu er biljoenen dollars naar het redden van First Republic Bank zal gaan

Met de Amerikaanse bankproblemen die aanhouden, voorspelt BitMEX medeoprichter en cryptoveteraan Arthur Hayes dat Bitcoin binnenkort een rally zal doormaken. Hij verwacht dat de Federal Reserve haar noodprogramma voor bankleningen zal uitbreiden, wat kan leiden tot meer marktliquiditeit en een stijging van de prijs van Bitcoin.

Arthur Hayes voorspelt Bitcoin prijsstijging

Hayes voorspelt dat de huidige onzekerheid rond First Republic Bank (FRC) de markt waarschijnlijk zal overspoelen met meer liquiditeit, wat de prijs van risicovolle activa zoals Bitcoin naar ongekende hoogtes kan voortduwen. Met een tweet aan zijn 376.200 volgers op Twitter verkondigt hij: “Nog een vrijdag, nog een Amerikaanse bank aan de rand van de afgrond door de FDIC.”

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) overweegt een mogelijke overname van First Republic Bank vanwege financiële onzekerheid. Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor een uitbreiding van het noodprogramma voor bankleningen dat vorige maand werd gelanceerd door de Feds, om noodlijdende banken te redden. Het Bank Term Funding Program biedt leningen voor één jaar om de liquiditeitsdruk te verlichten en banken te helpen depositohouders te beschermen. Op basis van het aantal banken dat hier gebruik van kan maken, zou dit kunnen leiden tot een injectie van maar liefst 2 biljoen dollar aan liquiditeit, volgens JP MORGAN Chase & Co.

Hayes wijst erop dat het probleem met FRC is dat hun balans weinig treasuries bevat en veel andere ongewenste leningen, zoals commerciële vastgoedleningen, die niet in aanmerking komen voor het Bank Term Funding Program. Tenzij een of andere ‘muppet bank’ besluit FRC te redden, verwacht Hayes dat het Bank Term Funding Program in het weekend zal worden uitgebreid, zodat ook andere soorten leningen in aanmerking komen om te worden geruild tegen vers gedrukte Amerikaanse dollars.

Impact van FDIC-overname op de bankensector

Als de FDIC besluit om First Republic Bank over te nemen vanwege financiële onzekerheid, kan dit mogelijk een kantelpunt zijn voor het vertrouwen in de bankensector. Het zou aantonen dat de overheid bereid is om in te grijpen en banken te redden van een dreigende ondergang. Dit zou kunnen leiden tot meer vertrouwen in de bankensector en een toename van de stabiliteit van andere banken.

Aan de andere kant kan dit ook een negatief signaal afgeven over de gezondheid van de Amerikaanse bankensector en leiden tot zorgen over de stabiliteit van andere banken. Als gevolg hiervan kan dit leiden tot een afname van de vraag naar aandelen van banken en kunnen investeerders hun vertrouwen verliezen en elders hun geld investeren. Dit zou op zijn beurt kunnen leiden tot een verdere daling van de aandelenkoersen van banken en een algemene afname van de economische activiteit in de financiële sector.

Bitcoin nieuws

Optimisme over renteverlagingen keert terug, maar Bitcoin koers blijft dalen
Bitcoiners nu ‘extreem angstig’ voor het eerst in anderhalf jaar
Duitse overheid heeft al meer dan 43 duizend Bitcoins gedumpt
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?