Bitcoin logo neon, BItcoin koers
Bitcoin

Bitcoin koers gaat transitiefase in

Het optimisme rondom de Bitcoin koers lijkt in de eerste week van maart volledig weggesmolten. We zijn het jaar 2023 natuurlijk goed begonnen met een stijging van ongeveer 40 procent in januari, maar daarna bleek de koers van 25.000 dollar een lastige horde voor de bulls. Wat kunnen we voor de komende periode verwachten van Bitcoin?

Bitcoiners nemen winst

Als we naar het on-chain gedrag van het hodl-leger van Bitcoin kijken, dan lijkt het erop dat mensen momenteel winst nemen. De gemiddelde inkoopprijs van mensen die de afgelopen zes maanden instapten ligt op ongeveer 21.000 dollar, terwijl de Realized Price van alle Bitcoiners op 19.800 dollar ligt.

De Realized Price is de gemiddelde koers waartegen alle Bitcoin voor het laatste van adres zijn gewisseld. Overigens kunnen we aan de paarse vlakken in de grafiek zien hoe lang Bitcoin al onder de Realized Price handelde tijdens de afgelopen bearmarkt.

Over het algemeen komt dit niet veel voor, al was er in 2015 sprake van een periode van bij elkaar 226 dagen waarin dit gebeurde. Wat dat betreft kan het best zijn dat we nog even te gaan hebben tijdens deze bearmarkt. De opleving aan het begin van 2023 hoeft immers niet per se te betekenen dat de bearmarkt helemaal voorbij is.

Liquiditeit neemt toe

De Bitcoin koers reageert over het algemeen sterk op de rentestand bij centrale banken en de U.S. Dollar Index (DXY), een mandje van fiatvaluta ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op het moment van schrijven gaan de rentes nog altijd omhoog en is de dollar ook weer aan stijgingen bezig.

Meestal zie je dat Bitcoin het op die momenten zwaar heeft en dat is ook nu weer het geval. Wat dat betreft is er nieuwe liquiditeit nodig om de markt weer een boost te geven. Sinds de start van 2023 is deze indicator met 34 procent gestegen, maar ligt het nog altijd onder het jaarlijkse gemiddelde (blauwe lijn).

Bitcoin exchange volume. Bron: Glassnode

Het is goed mogelijk dat de problemen bij onder meer Silvergate Bank ervoor zorgen dat er minder kapitaal richting de markten stroomt. De liquiditeit neemt op dit moment wel toe, maar niet op de manier zoals het dat in 2022 en 2021 deed.

Bitcoin nieuws

Duitse Bitcoin verkoop doet de Bitcoin koers dalen
Duitse recherche verkoopt meer dan $195 miljoen aan inbeslaggenomen Bitcoin
Trump ontvangt miljoenen in Bitcoin van bekende crypto tweeling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen