dollar crash
Bitcoin

Bitcoin koers niet afhankelijk van halvings, maar van centrale banken

De markt gaat er lang vanuit dat de vierjarige cyclussen van Bitcoin verbonden zijn aan de halvings, die om de vier jaar de blokbeloning voor miners halveren. Nu komt er vanuit Pledditor, een analist op Twitter, een interessant alternatieve theorie. Volgens Pledditor kan het cyclische gedrag van Bitcoin verklaard worden door wereldwijde geldhoeveelheid (M2 Money Supply) die zijn eigen vierjarige cyclussen kent.

De vierjarige cyclus van Bitcoin

In zijn grafiek toont Pledditor de correlatie tussen de Bitcoin koers en de geldhoeveelheid die door de wereld klotst. Wat we zien is dat de Bitcoin koers inderdaad gigantische stijgingen kende op de momenten dat de wereldwijde geldhoeveelheid stevige procentuele stijgingen neerzette.

We zagen die tijdens de bullrun van 2014, maar ook tijdens de bullsruns van 2017 en 2021. Sinds de laatste bullrun is de geldhoeveelheid zelfs een periode gedaald (richting het einde van 2022) en op dat moment bereikte de Bitcoin koers de bodem van 15.500 dollar in november.

Het lijkt er dus sterk op dat de Bitcoin koers afhankelijk is van het beleid van centrale banken; die op dit moment de groei van de geldhoeveelheid proberen te beperken om de inflatie onder controle te krijgen.

Volgens de theorie van Predditor moeten we voor de volgende bullrun dus niet wachten op de halving, maar op het moment dat centrale banken de geldprinters weer op volle toeren laten draaien.

Predditor is niet de enige met deze theorie

Grappig genoeg is Predditor niet de enige met deze theorie over het verloop van de Bitcoin koers. Ook voormalig topbankier Raoul Pal suggereerde eerder dat het verloop van de Bitcoin koers verbonden is aan de groei van de wereldwijde geldhoeveelheid.

Toch zijn de halvings volgens de populaire Bitcoin-auteur Vijay Boyapati nog altijd relevant voor de Bitcoin koers. In een recente podcast met Stephan Livera legt hij uit waarom dat volgens hem het geval is.

De halvings zorgen er volgens Boyapati namelijk voor dat er minder geld nodig is om de market cap van Bitcoin op hetzelfde niveau te houden. “Na de halvings is er minder financiële energie nodig om de prijzen op hetzelfde niveau te houden”, aldus Boyapati.

De moraal van het verhaal is dat het lastig is om het koersverloop van Bitcoin aan één narratief op te hangen. Natuurlijk spelen de halvings een rol in de schaarste en daarmee in het koersverloop van Bitcoin, maar ook de wereldwijde geldhoeveelheid is een belangrijke factor.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETFs doorbreken grens van $100 miljard BTC
Bitcoin kan op koers van $100.000 in de problemen komen
Brad Garlinghouse: Trump’s overwinning is cruciaal voor crypto’s toekomst
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: dit is de ergste nachtmerrie van Amerikaanse centrale bank
Waarom stijgt de Ripple (XRP) koers zo gigantisch hard?
Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk