Afbeelding van een Bitcoin-munt met een prijsgrafiek op de achtergrond, die de marktvolatiliteit illustreert, relevant voor het September-effect en Uptober.
Bitcoin

Bitcoin koers naar $61.000 maar derivatenmarkt blijft sceptisch

De Bitcoin koers schoot gisteren naar 61.000 dollar en de markt begint voorzichtig weer optimistisch te worden. Toch zagen we Bitcoin de laatste weken vaker opspringen, om vervolgens ook weer snel te dalen. Om die reden lijken handelaren op de derivatenmarkt nog altijd sceptisch.

Bitcoin reageert op sterke macro-economische data

Bitcoin kopieerde gisteren de koersexplosie van de Amerikaanse S&P 500 (aandelenindex), die een all-time high bereikte na positieve macro-economische data uit de Verenigde Staten.

Gisteren kwamen de Retail Sales, de verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel, hoger binnen dan verwacht. Men had ingezet op een daling van -0,1% over de afgelopen maand. Maar uiteindelijk bleek het zelfs om een stijging van +0,1% te gaan.

Retail Sales US. Bron: Bloomberg

Zodoende is de Amerikaanse economie sterker dan verwacht en dat is goed nieuws voor Bitcoin en andere risico-assets, omdat daarmee de angst voor een recessie afneemt.

Ondertussen is ook de industriële productie met +0,8% toegenomen, wat een stuk meer is dan aanvankelijk werd gedacht. Zo lijkt de economische data aan alle kanten in het voordeel van Bitcoin binnen te komen op dit moment.

Derivatenmarkt is niet overtuigd

Hoewel de Bitcoin koers dus een mooie sprong maakte gisteren, zijn handelaren op de derivatenmarkt nog niet overtuigd van nieuwe stijgingen.

Bitcoin futures premium. Bron: Laevitas.ch

Op deze markt zien we dat de Bitcoin futures premium momenteel op 6% staat, nadat deze tot 16 september nog op het neutrale niveau van 5% stond. Ondanks de rally van 57.675 dollar naar 61.330 dollar, blijven investeerders voorzichtig.

Het is dus nog maar de vraag of Bitcoin de stijgingen van gisteren een vervolg kan geven. Veel zal daarbij ook afhangen van het rentebesluit waar de Amerikaanse centrale bank vanavond mee komt.

Naast het besluit zijn ook de persconferentie van voorzitter Jerome Powell, de economische vooruitzichten die de Federal Reserve deelt en de zogenoemde “dot plot” belangrijk.

Met de dot plot geeft de Federal Reserve een inkijkje in het rentepad dat zij voor het verdere verloop van 2024 en daarna verwachten.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

BlackRock: ‘Bitcoin is een unieke diversificator voor portfolio’s’
Bitcoin koers ontploft na renteverlaging, wat verwachten experts nu?
Bitcoin en Ethereum ETF’s kampen met uitstromen, terwijl koersen stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins