Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Bitcoin en goud zijn beide een manier van waardeopslag. Maar terwijl BTC week na week een nieuw record bereikt, daalt de prijs van goud. Is het dan nog wel correct om Bitcoin “digitaal goud” te noemen wanneer het echte goud steeds minder waard wordt?
De goud-bitcoin-ratio staat op een historisch dieptepunt. Dat betekent dat de prijs van goud, ten opzichte van BTC, zich op het laagste punt bevindt sinds dat Bitcoin werd gecreëerd. Dat komt vooral door de voortdurende prijsstijging van de Bitcoin. Op het moment van schrijven kost het ongeveer 840 gram goud om een enkele Bitcoin te kopen. Op het hoogtepunt van de laatste Bitcoin-bullrun, in december 2017, was het aantal 397 gram.
Een waardeopslag is iets dat kan worden vastgehouden zonder in waarde te dalen. Auto’s worden afgeschreven vanaf het moment dat je er voor de eerste keer in rijdt. Dat betekent dat het dus een slechte waardeopslag is. Goud, een edelmetaal dat niet vergaat, is een klassieke waardeopslag.
Beleggers zoeken naar valuta’s, metalen of andere activa om als waardeopslag te dienen. Dit doen ze vooral in tijden dat de inflatie hoog is of andere markten (bijv.aandelen) worden geteisterd. Dollars zijn weliswaar onderhevig aan inflatie, maar zijn op korte termijn solide. De inflatie bedroeg vorig jaar naar schatting slechts 0,62%.
Bitcoin genereert echter veel aantrekkelijkere rendementen dan een fiat-valuta of edelmetalen. Volgens gegevens van CoinMarketCap is Bitcoin sinds het begin van het jaar met maar liefst 80% in waarde gestegen. Het is daarnaast meer dan verviervoudigd in prijs sinds februari 2020. In dezelfde periode is de prijs van goud maar 12% gestegen – van $1.586 naar $1.776.
Looks as if #Bitcoin is eating #Gold. While the cryptocurrency hit fresh ATH >51k, Gold has dropped <$1800. pic.twitter.com/sCorEFrV2f
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) February 17, 2021
Gezien de historische volatiliteit van beide activa kan de goud-bitcoin-ratio natuurlijk wel weer gaan stijgen. Op 12 maart belandde de wereld in een financiële crisis door de pandemie. Bitcoin had het toen zwaar te verduren en de prijs zakte met hard in elkaar. Op dat moment kon je met 1 Bitcoin slechts 86,2 gram goud kopen. De vraag is nu dus: Gaat de wereld overstappen naar digitaal goud of blijft het bij het oude vertrouwde fysieke goud?
MicroStrategy blijft inzetten op Bitcoin, ondanks forse correcties. Ontdek waarom Michael Saylor nu zelfs Microsoft pitcht over BTC als reserve asset.
Ethereum toont veerkracht tijdens correctie: Beleggers geven de voorkeur aan ETH boven Bitcoin, met sterke instromen in ETF’s. Ontdek meer!
Kan Bitcoin nog met 30% corrigeren terwijl we onderweg zijn naar een koers van 100.000 dollar? Deze analist denkt van wel.
Een synthetische versie van Bitcoin maakte vannacht een bliksemcrash door naar 5.200 dollar. Wat is hier aan de hand?
XRP stijgt met 200% en presteert beter dan de bredere cryptomarkt. Ontdek waarom analisten optimistisch zijn en wat de toekomst brengt.
XRP koers stijgt 200% in november dankzij whales en groeiende futuresmarkt. Analisten voorspellen een koersdoel tot $15. Ontdek meer!