amerika
Bitcoin

Bitcoin streeft naar $20K – of gooit de Fed roet in het eten?

Bitcoin zou tegen het einde van dit jaar $20.000 kunnen bereiken vanwege de oplopende zorgen over inflatie. Of is dat nu onwaarschijnlijk?


Een gemiddelde inflatie van 2%

De uitspraak van de voorzitter van de Federal Reserve was namelijk verrassend ontspannen tegenover de dreigende inflatie. Hij beloofde het tarief in de loop van de tijd op gemiddeld 2 procent te houden, maar ook om in te grijpen als het extreem wordt.

De prijzen van safe-haven assets reageerden hier niet al te positief op. Dit omdat er vlak voor de uitspraak geruchten rond gingen dat de Fed het toe zou staan om de inflatie op te laten lopen tot maar liefst 4%.

Bitcoin-handelaren hadden een dramatische toespraak verwacht die zou wijzen op een periode van de constant hogere inflatie. Maar velen van deze investeerders negeerden het feit dat het door de Fed geprefereerde streefcijfer van 2 procent inflatie bijna nooit bereikt werd. Sinds de Amerikaanse centrale bank het beleid in 2012 lanceerde, steeg de inflatie slechts met gemiddeld 1,4 procent.


Schommelende prijsbewegingen

Bitcoin steeg tussen maart en nu met meer dan 200 procent, vanwege de agressieve stimuleringsmaatregelen van de Fed en de lagere rentetarieven.

Hoewel de centrale bank toegeeft dat ze de rente bijna nul zou houden, heeft twijfel over haar obligatieaankopen de Bitcoin-bullrun tot stilstand gebracht die, zoals velen verwachtten, de prijs in 2020 naar $20.000 zou brengen.

Die onzekerheid nam toe tijdens de toespraak van de heer Powell op donderdagochtend. Bitcoin steeg met 2,86 procent tot bijna $11.600 binnen enkele minuten nadat de Fed-voorzitter had beloofd de inflatie te verhogen. Maar de cryptovaluta daalde met 4,08 procent tot $11.120 nadat Powell had besloten in te gaan op hoger dan verwachte inflatoire niveaus.

Net als Bitcoin registreerde een andere veilige haven, goud, ook een soortgelijke schommelbeweging tijdens de speech van Powell. Het edelmetaal steeg eerst een beetje, maar daalde daarna weer terug naar lagere niveaus in afwachting van gematigde inflatieoverschrijdingen.


Bitcoin naar $20K gaat tijd kosten

Amerikaanse staatsobligaties werpen meer licht op hoe beleggers de inflatieverwachtingen ervaren. De rendementen op de langlopende staatsschuld stegen tijdens de sessies van donderdag, wat wijst op lagere obligatierentes.

Aan de andere kant stegen de koersen van kortlopende Amerikaanse staatsobligaties juist, terwijl hun rendementen kelderden. De tegengestelde bewegingen toont aan dat de belofte van de Fed om de korte rente bijna nul te houden, de vraag naar staatsobligaties zou ondersteunen. Tegelijkertijd zou een hogere inflatie langlopende obligaties minder aantrekkelijk maken.

Wat Bitcoin betreft, is de verwachting nog steeds dat de prijs zal stijgen naarmate de reële Amerikaanse rendementen op middellange tot lange termijn dalen als gevolg van een hogere inflatietolerantie en lagere rentetarieven. Maar het feit dat de Fed zal blijven ingrijpen wanneer de inflatie te hoog wordt, zal de BTC prijs niet ten goede komen.

Bitcoin zou de $20.000 nog steeds kunnen bereiken. Het lijkt er echter op dat de grootste digitale munt wellicht wat langer moet wachten om haar hoogste punt ooit te bereiken.

 

Bitcoin nieuws

Optiehandel komt naar Bitcoin ETF’s: Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Matt Hougan: “Amerikaanse financiële adviseurs omarmen crypto steeds meer”
Zorgt China voor een nieuwe Bitcoin all-time high?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform