Blackrock
Bitcoin

‘BlackRock kan de macht binnen Bitcoin overnemen’

Als we Bloomberg analist Jamie Coutts mogen geloven, dan kan Bitcoin weleens worden overgenomen door de grote namen uit de traditionele financiële industrie. Om dat te onderbouwen deelt Coutts data waaruit blijkt dat BlackRock vanaf 2020 indirecte exposure op Bitcoin kocht via mining-bedrijven als Marathon Digital.

BlackRock en Bitcoin

Zou het dan zo zijn dat BlackRock stiekem al vanaf 2020 van plan was om een Spot Bitcoin ETF op de markt te brengen? Als we het verhaal van Coutts mogen geloven zou dat zomaar eens het geval kunnen zijn.

Ze zijn bij die grote traditionele financiële instellingen natuurlijk ook niet gek. Het kan best zijn dat BlackRock destijds al besloot dat het een Spot Bitcoin ETF wilde introduceren en dat het inkopen van Bitcoin miners de meest anonieme manier was om daar alvast van te profiteren.

“Met de kennis van nu is het helemaal niet zo’n verrassing dat BlackRock een Spot Bitcoin ETF op de markt wil brengen. Samen met andere grootheden uit de traditionele financiële industrie als Vanguard en Statestreet, begonnen ze in 2020 al beursgenoteerde miners te kopen”, aldus Coutts.

Grote name uit de traditionele wereld kochten gulzig aandelen van de drie grootste beursgenoteerde miners, die samen weer goed zijn voor grofweg 8,9 procent van alle hashpower in het netwerk van. Bitcoin.

Controle over Bitcoin

Kan het zijn dat BlackRock op deze manier controle krijgt over Bitcoin en de macht overnemen binnen het netwerk? Coutts denkt dat de zogenaamde “institutionalisatie” van Bitcoin weleens wat nieuwe uitdagingen voor het protocol kan brengen.

Grote entiteiten als BlackRock hebben misschien niet dezelfde doelen voor het netwerk als individuen. Zeker niet de individuen die jaren geleden voor het eerst instapten.

“Je moet dit niet zien als een direct bedreiging, want een 51% aanval lijkt onwaarschijnlijk; daar zijn de economische incentives niet naar. Maar er is wel een risico van een groeiende invloed die kan conflicteren met de originele waarden van het netwerk”, aldus Coutts.

Blackrock money

Met name Vanguard investeerde groots in Bitcoin miners, zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien. Zij bezitten 10,1 procent van Marathon Digital, 9,7 procent van Riot Platforms en 4,5 procent van Cleanspark.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin overstijgt $39.000, bereikt hoogste punt sinds April 2022
3 factoren die een stijging van de Bitcoin koers naar $40.000 kunnen veroorzaken
Bitcoin miningpool wil $3 miljoen aan transactiekosten teruggeven aan rechtmatige eigenaar
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt: XRP klaar voor explosieve groei van 61.000% in aankomende Bullrun
Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen