BMW blockchain-oplossing voor supply-chain wordt in 2020 uitgerold

De bekende Duitse autofabrikant BMW Group heeft bekend gemaakt dat het zijn blockchain supply chain-oplossing dit jaar wil uitrollen naar ten minste 10 leveranciers.


Blockchain-oplossing PartChain

Het platform heeft de naam ‘PartChain’ gekregen en is al met succes getest. Met de PartChain-oplossing wil BMW de traceerbaarheid en onmiddellijke gegevenstransparantie garanderen voor de gebruikte auto-onderdelen. Zo zijn de toeleveringsketens namelijk zeer complex doordat er meerdere internationale partijen bij zijn betrokken. Het nieuwe systeem gaat dit probleem naar verluidt oplossen.

In 2019 werd al een pilot uitgerold voor de oplossing voor de aankoop en volgen van koplampen. Destijds deden 2 van de in totaal 31 fabrikanten van BMW Group mee aan de kleinschalige pilot. Deze pilot verliep met succes. Nu is BMW Group van plan om het project uit te breiden naar een groot aantal leveranciers. Er zijn al 10 leveranciers geselecteerd voor het jaar 2020.

Het platform maakt gebruik van cloudtechnologieën van Amazon Web Services en Microsoft Azure.


Gegevens uitwisselen binnen supply chain

De visie van BMW Group voor het project is om de blockchain te gebruiken om een open platform te creëren waarbinnen gegevens van supply chains veilig kunnen worden uitgewisseld en worden gedeeld. Om dit mogelijk te maken wordt alles binnen het platform geanonimiseerd.

Waar de pilot zich nog beperkte tot het volgen van de componenten, zal het platform in de toekomst meer gegevens laten zien. Er zijn namelijk plannen om dit door te trekken naar de grondstoffen die gebruikt zijn bij het maken van de componenten, van mijn tot productie.


Blockchain-oplossing delen

Ook maakt BMW momenteel plannen om de PartChain-oplossing te delen met leden van het ‘Mobility Open Blockchain Initiative’, ofwel MOBI afgekort. BMW is hier mede-oprichter van sinds de oprichting in 2018. Wanneer deze plannen precies af zijn is nog onbekend.