Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Ben je geïnteresseerd in het investeren en verhandelen van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies, dan heb je vast gehoord over brokers en cryptocurrency exchanges. Wat kan je bij een broker of een exchange, welk type platform past op welk moment bij jou en sluit het ene type platform het andere type platform uit? In dit artikel gaan we in op die vragen zodat je goed geïnformeerd aan de slag kan.
Een cryptocurrency broker, vrij vertaald ‘bemiddelaar’, is een tussenpartij die zaken doet met zowel een koper als een cryptocurrency exchange. Mocht je dus bij een broker bitcoin kopen, dan koopt de broker bitcoin in bij de cryptocurrency exchange. Sommige brokers hebben een eigen voorraad aan cryptocurrency die ze bij een exchange inkopen, andere brokers plaatsen jouw aankooporder als het ware door naar een exchange. Dus, nog even kort samengevat:
In het geval de broker een eigen voorraad heeft ingekocht, stuurt de broker de door jou gekochte cryptocurrency naar jouw wallet op een exchange versturen of naar een wallet die je geheel in eigen beheer hebt.
Maar waarom zou je bij een broker kopen? Een broker hanteert een fee om het proces makkelijker voor je te maken en biedt ook gebruiksgemak. Zo kan je bijvoorbeeld bij het Nederlandse handelsplatform SATOS gemakkelijk met iDEAL betalen en kan je gebruikmaken van Nederlandse klantenservice vanuit een Nederlands kantoor. Daarbij ben jij in volledige controle waar jij je cryptocurrency opslaat, dit is het grootste verschil ten opzichte van een exchange.
Een cryptocurrency exchange is in het beginsel een handelsplatform waarop je bitcoin en andere cryptocurrencies kunt verhandelen. Een exchange heeft meestal een groter aanbod aan verschillende cryptocurrencies, is goedkoper dan een broker en biedt meer functionaliteit. Zo kan je er verschillende soorten koop- en verkooporders aanmaken, zoals limit orders of conditional orders. Die extra functionaliteit houdt wel in dat je enige kennis dient te hebben van het handelen in cryptocurrencies. Heb je hulp nodig van de mensen achter de exchange, dan is dat vaak een langer en lastiger proces dan bij een broker. Ook in deze is het dus fijn als je al over wat meer kennis en kunde beschikt. Niet te vergeten, doorgaans hebben exchanges een buitenlandse rekening, waardoor het niet altijd mogelijk is om met euro’s te betalen. Zoals je wellicht weet is het ook zo dat geld overmaken naar een buitenlandse rekening langer duurt.
Brokers bieden voornamelijk gemak en richten zich daarom ook op beginnende handelaren, maar ook bijvoorbeeld op mensen die een eenmalige investering willen doen voor de lange termijn. Zoals benoemd kan je vaak eenvoudig met iDEAL betalen en wordt er vaak Nederlands support geboden. Voor het gemak dat de broker biedt betaal als klant iets meer dan bij een exchange.
Heb je al wat meer kennis op zak en wil je vaker en met meer functionaliteit handelen? Dan kan je terecht bij een exchange. Je geniet dan van meer mogelijkheden en goedkopere fees. Hou er dan wel rekening mee dat je vaak langer wacht op support en dit vaak niet in het Nederlands krijgt. Daarbij ben je vaak bij exchanges niet in bezit van de private key waar jouw tegoeden staan opgeslagen en dus niet in volledig beheer van je tegoeden op de exchange. Zo zijn er verschillende voorbeelden waar de exchanges als Upbit en Binance gehacked waren.
In de praktijk gebruiken veel handelaren zowel brokers als exchanges. Zo wordt er vaak bitcoin gekocht bij een broker vanwege het gemak en de Nederlandse ondersteuning. Vervolgens worden de bitcoins verstuurd naar een exchange zodat de klant deze kan verhandelen voor andere cryptocurrencies.
De praktijk wijst uit dat beide type platformen prima naast elkaar kunnen bestaan en elkaar zelfs complementeren. Wat bij jou past is onderaan de streep helemaal aan jou; hierin is er geen goed of fout. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent zodat je veilig aan de slag kan.