Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Volgens de Zwitserse bankgigant UBS is er onder centrale banken een gigantische honger naar fysiek goud, terwijl ook steeds meer landen weglopen van de Amerikaanse dollar. Dat zijn uiteraard vooral landen die niet tot ‘Het Westen’ behoren.
In een nieuw rapport zegt UBS dat centrale banken dit jaar waarschijnlijk 700.000 kilogram goud opkopen, wat een waarde draagt van ongeveer 48,74 miljard dollar.
Centrale banken doen dit volgens UBS vanwege de inflatie, waar de natuurlijke schaarste van goud tegen beschermt en de geopolitieke spanning die momenteel heerst. “Afgelopen jaar markeerde het 13e opeenvolgende jaar waarin centrale banken meer goud kochten dan verkochten en de grootste jaarlijkse vraag ooit”, aldus UBS.
In 2022 kochten centrale banken 1.078.000 kilogram goud, wat meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 450.000 kilogram van 2021 betekende. Op basis van de data van het eerste kwartaal van 2023 lijken we dit jaar op 700.000 kilogram uit te komen.
Dat is veel en veel hoger dan het gemiddelde sinds 2010, wat onder de 500.000 kilogram ligt. “Wij denken dat deze trend van aankopen van centrale banken doorzet tegen de achtergrond van de geopolitieke risico’s en de opgeleefde inflatie”, zo laat UBS van zich horen in het rapport.
Verder denkt de bank dat steeds minder landen er interesse in hebben om hun reserves in Amerikaanse dollars te bewaren, omdat de Verenigde Staten hun valuta steeds meer als een wapen inzet. Daarmee refereert UBS natuurlijk naar het gedoe rondom Rusland, waarvan de reserves werden bevroren tijdens de oorlog die het land voerde in Oekraïne.
De rest van de wereld heeft dat gezien en voor sommige landen kan dat een signaal zijn dat het beter is om te stoppen met sparen in Amerikaanse dollars. Bijvoorbeeld China en andere landen in de BRICS-alliantie zullen wel twee keer nadenken voordat ze in Amerikaanse dollars stappen.
“De beslissing van Amerika om de Russische reserves te bevriezen als gevolg van de oorlog in Oekraïne kan weleens gevolgen hebben voor de lange termijn strategie van centrale banken”, zo schrijft UBS in het rapport. Tot nu toe lijkt Bitcoin daar nog gene rol in te spelen.
De Russische overheid heeft recentelijk Bitcoin ter waarde van 10 miljoen dollar in beslag genomen van Marat Tambiev.
Trump overweegt een crypto-adviesraad op te richten en de cryptowereld ziet dit als een kans om een stem te krijgen in het Amerikaanse crypto-beleid.
Coinbase heeft een belangrijke juridische overwinning geboekt in de lopende rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Cryptomarkt en aandelen dalen scherp door stijgende obligatierentes en economische zorgen. Bitcoin en altcoins verliezen fors, technologiebedrijven onder druk.
Ontdek waarom je meer dan 2.601 XRP nodig hebt om tot de top 10% houders te behoren volgens een expert.
Elon Musk waarschuwt dat zijn plannen om inflatie te bestrijden de vraag naar Bitcoin kunnen verminderen. Ontdek de mogelijke impact.