Coinbase Logo
Exchange, Regulatie

Coinbase getroffen door hardhandig optreden van de regering van Kazachstan

In een opmerkelijke ontwikkeling heeft de regering van Kazachstan onlangs ingegrepen door de toegang tot één van ’s werelds grootste cryptocurrency-exchanges, Coinbase, te blokkeren.

De autoriteiten hebben dit besluit genomen op basis van vermeende schendingen van de wetten met betrekking tot digitale activa in het land. Deze beslissing maakt deel uit van Kazachstan’s bredere inspanningen om toezicht te houden op de circulatie van digitale activa en de activiteiten van crypto-exchanges buiten het Astana International Financial Center te reguleren.

Toegang tot Coinbase is geblokkeerd

Op verzoek van het Ministerie van Digitale Ontwikkeling, Innovatie en Lucht- en Ruimtevaartindustrie heeft het Ministerie van Cultuur en Informatie van Kazachstan actie ondernomen om de toegang tot Coinbase te blokkeren, dit volgens recente berichtgeving.

De specifieke schending waarop dit besluit is gebaseerd, heeft betrekking op paragraaf 5 van artikel 11 van de Kazachse wet ‘Over digitale activa in de Republiek Kazachstan’. Deze wetsbepaling verbiedt de uitgifte en circulatie van onbeveiligde digitale activa, waaronder de exploitatie van crypto-exchanges voor dergelijke activa. Er is echter een uitzondering voor crypto-exchanges die opereren binnen het Astana International Financial Center.

Opvallend is dat verschillende andere grote crypto-beurzen, waaronder Binance, CaspianEx, Biteeu, ATAIX, Upbit en Bybit, wel licenties hebben verkregen om binnen Kazachstan actief te zijn.

Volgens de autoriteiten in Kazachstan vereist het vergunningsproces in het land het verkrijgen van een werkvergunning van het Astana Financial Services Regulatory Committee (AFSA) binnen het Astana International Financial Center. De vermeende niet-naleving van deze wettelijke vereisten heeft het Ministerie van Digitale Ontwikkeling ertoe aangezet om te verzoeken om de blokkering van de diensten van Coinbase.

Hard optreden tegen crypto

De regering van Kazachstan heeft onlangs de toegang tot de websites van Interactive Brokers en de New York Mercantile Exchange (NYMEX) tijdelijk geblokkeerd vanwege vastgestelde overtredingen in hun activiteiten, zoals eerder gemeld. Deze beperkingen werden opgelegd vanwege herhaalde schendingen van de geldende voorschriften.

Voor Interactive Brokers werd de website gemarkeerd vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij wat leek op een ‘financiële piramide’ en andere frauduleuze transacties. Dit leidde tot een onderzoek van het bedrijf door het Agentschap voor Regulering en Ontwikkeling van de Financiële Markt (ARFRD). Later heeft het Financial Monitoring Agency echter verzocht om de herstel van de toegang tot de website van Interactive Brokers, wat uiteindelijk resulteerde in een opdracht van het Ministerie van Informatie om de website te herstellen.

Wat betreft de NYMEX-website, die bekend staat om zijn futures-handelsopties voor prominente cryptovaluta’s zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), werd deze geblokkeerd vanwege activiteiten die buiten de jurisdictie van het Astana International Financial Center vielen. Het exacte motief achter het daaropvolgende herstel van de toegang tot NYMEX is momenteel niet openbaar gemaakt.

De aankondiging van deze maatregelen veroorzaakte een lichte daling van 1% in de wereldwijde markt voor digitale activa, met een cumulatieve marktkapitalisatie van ongeveer $1,32 biljoen. Op het moment van schrijven waren de prijzen van Bitcoin en Ethereum met bijna 2% gedaald. De situatie blijft zich ontwikkelen in het snel veranderende landschap van digitale financiën.

Regulatie nieuws

SEC’s hoger beroep in Ripple-zaak: De kans voor Coinbase om hun zaak te versterken
Nvidia in juridische strijd: DOJ en SEC steunen rechtszaak over misleidende cryptoverkopen
Elon Musk uit kritiek op Amerikaanse overheid: “VS gaat failliet”
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Immens populaire cryptomunt nu beschikbaar op Bitvavo
Waarom een XRP-prijs van $1.000 volgens deze expert realistischer is dan je denkt