Bitcoin Nieuws

Correlatie tussen Bitcoin en goud keert terug

Volgens analisten van de Bank of America kan de Bitcoin opnieuw worden gezien als een safe haven. Dit omdat de BTC en goud zich weer als gelijkwaardig gedragen.

Safe haven assets

Alkesh Shah en Andrew Moss van Bank of America Securities (BofAS) schreven in een recent rapport dat Bitcoin momenteel een hoge correlatie heeft met goud. Dit suggereert dat het wordt gebruikt als een afdekking tegen de onzekerheden op de wereldwijde markten.

Een safe-haven asset is een asset die wallets zal beschermen tijdens een economische neergang. Dit komt omdat deze assets mogelijk niet of negatief gecorreleerd zijn aan de economie. Goud is een goed voorbeeld van zo’n safe haven (veilige haven).

De relatie van Bitcoin met goud is van oudsher gebruikt als een manier om te meten hoeveel vertrouwen beleggers hadden in de store of value van Bitcoin. Goud en Bitcoin waren nauw met elkaar verbonden van juni 2021 tot februari 2022. Echter werd de correlatie in maart negatief.

Twee assets met een positieve correlatie geven aan dat ze zich vergelijkbaar gedragen. Assets met een negatieve correlatie gedragen zich juist het tegenovergestelde van elkaar.

Begin september werd de relatie tussen goud en Bitcoin echter weer positief en begin oktober bereikte de correlatie het hoogste punt in een jaar.

Tegelijkertijd bereikte de relatie van Bitcoin met aandelen op de S&P 500 (SPX) en Nasdaq 100 (QQQ) op 13 september het hoogste niveau ooit. Echter is het sindsdien gedaald.

De analisten schreven:

Een afnemende positieve correlatie met SPX/QQQ en een snel stijgende correlatie met goud geven aan dat beleggers Bitcoin als een relatieve safe haven kunnen beschouwen. Dit komt omdat de macro-onzekerheid aanhoudt en een bodem van de markt nog niet bereikt is.

Bitcoin en financiële markten

Vorige week bleek uit nieuwe gegevens dat Bitcoin voor het eerst sinds 2020 minder volatiel is dan zowel de S&P 500 als de Nasdaq. Oktober verliep grotendeels rustig voor de Bitcoin, die tegen de huidige prijzen de afgelopen maand slechts 1,1% is gestegen.

Vorig jaar rond deze tijd beleefde de Bitcoin een flinke rally, waarbij het in november zijn hoogste prijs ooit zag.

Bitcoin zweeft momenteel net boven een bedrag van 19.000 dollar en handelt momenteel 69% lager dan zijn hoogste waarde die het vorig jaar rond deze tijd had.

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten