AEX
Aex, Beurs

Cruciale dag voor de AEX koers – Dit is wat je kunt verwachten

De AEX koers is vandaag met een nieuwe all-time high geopend, maar daalde direct daarna. In de vroege uren van dinsdagmorgen brak de Amsterdamse AEX door de grens van 927,50 punten heen, om vervolgens aan een rode glijbaan te beginnen. Op het moment van schrijven komt de AEX koers binnen op 923,42 punten.

Belangrijke dag voor de beurs

Woensdag belooft een belangrijke dag te worden voor de wereldwijde beurzen. Het is vandaag namelijk weer tijd voor Amerikaanse inflatiecijfers en een rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve).

Om die reden is de verwachting dat we vandaag weinig spectaculaire koersactie zien. Een all-time high van de AEX is natuurlijk wel spectaculair, maar echt overtuigend was het koersrecord niet.

Het wordt interessant om te zien hoe de AEX, de S&P 500 (SPX) en de Nasdaq (NDQ) morgen reageren op de nieuwe inflatiedata. Voor de beurs zou het fantastisch zijn als de inflatie lager uitvalt dan verwacht, omdat dat de weg naar renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank opent.

Vooralsnog lijkt daar geen ruimte voor, omdat de lonen te snel groeien, de arbeidsmarkt nog altijd krap is en de economie solide oogt. Te vroeg beginnen met het verlagen van de rente brengt het gevaar van een nieuwe inflatiegolf met zich mee.

Besi sleurt de AEX omhoog

Het chipbedrijf Besi was vandaag verantwoordelijk voor een groot deel van de stijgingen van de AEX-index. Analisten van de investeringsbank Redburn plaatsten Besi op de “kooplijst” en als gevolg daarvan klom het aandeel met 2,5%.

De algehele stemming op het Damrak is wat terughoudend. Dat heeft te maken met de belangrijke beursdag die morgen op het programma staat (inflatie en rentevergadering Federal Reserve).

Het is zeker dat de rente morgen onveranderd blijft, maar de persconferentie van voorzitter Jerome Powell kan een hoop volatiliteit veroorzaken. Tijdens persconferenties geeft Powell meer inzicht in de manier waarop de Fed op dit moment naar de ontwikkelingen op macro-economisch gebied kijkt.

Wat denk jij? Gaat de inflatie morgen lager uitvallen dan verwacht en gaan de beurzen daardoor nog stijgen deze week?

Beurs nieuws

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken
Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken