Regulatie

Crypto wordt nu officieel gezien als Financieel instrument in Duitsland

De financiële toezichthouder van Duitsland heeft richtlijnen gepubliceerd die crypto classificeren als financiële instrumenten.


Crypto classificatie

In een persbericht die op maandag 2 maart 2020 is geplaatst beschrijft de Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit (BaFin) crypto als volgt:

[A] digitale representativiteit van een waarde die niet is uitgegeven of gegarandeerd door een centrale bank of overheidsinstantie en niet noodzakelijkerwijs is gekoppeld aan een door de wet gespecificeerde valuta en die niet de juridische status van een valuta of geld heeft, maar wordt geaccepteerd als een medium voor uitwisseling door natuurlijke of rechtspersonen en kan elektronisch worden verzonden, opgeslagen en verhandeld.

Volgens BaFin komt de nieuwe classificatie overeen met de richtlijnen van intergouvernementele agentschappen zoals de Financial Action Task Force (FATF). Het nieuws is de tweede kenmerkende crypto classificatie die de afgelopen dagen te voorschijn kwam. Eerder werd duidelijk dat een Australische rechter onlangs oordeelde dat crypto een beleggingsinstrument is. Dit betekent dat digitalevaluta als onderpand in het land kunnen worden gebruikt.

De nieuwe aankondiging van de crypto classificatie van BaFin maakt ook deel uit van de beweging van het land om de vijfde EU-witwasrichtlijn (AMLD5) te accepteren die op 1 januari 2020 van start is gegaan.


Strenge regels voor crypto exchanges

Als onderdeel van de nieuwe BaFin-richtlijnen, moeten crypto exchanges en beheerders van een vergunning verkrijgen van de regulator. Dit is nodig om hun diensten in het land aan te bieden. Cryptoplatforms die zonder vergunning in het land actief zijn, mogen tot eind november 2020 een aanvraag indienen.

Daarnaast is het niet mogelijk voor exhanges die al in andere EU-landen zijn gesteigerd de Duitse regels te ontlopen. In plaats daarvan moeten dergelijke platforms goedkeuring aanvragen voor het aanbieden van crypto-bewaarservices in het land.