Crypto scam
Hack

Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS

In 2023 leden Amerikanen voor maar liefst $5,6 miljard aan verliezen door cryptocurrency-fraude, een stijging van 45 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit een rapport van het Internet Crime Complaint Center (IC3) van de FBI.

Hoewel slechts 10 procent van de oplichtingsmeldingen crypto-gerelateerd waren, vertegenwoordigden deze gevallen bijna de helft van het totale financiële verlies.

Senioren vaak slachtoffer van crypto-oplichting

Van de 69.000 crypto-gerelateerde klachten was een groot deel van de slachtoffers ouder dan 60 jaar. Deze leeftijdsgroep verloor samen bijna $1,6 miljard. Investeringsfraude bleek de meest voorkomende vorm van oplichting, goed voor 71 procent van alle meldingen. Ook fraude via callcenters en overheidsimitaties kwamen veel voor.

Hoewel de meeste klachten en verliezen uit de Verenigde Staten kwamen, ontving de FBI meldingen uit meer dan 200 landen. Een aanzienlijk deel van de verliezen was het gevolg van zogenoemde vertrouwensfraude, waarbij slachtoffers worden gemanipuleerd door iemand die ze online hebben ontmoet.

De FBI waarschuwt:

“Een belangrijk teken van oplichting is dat de oplichter je nooit in het echt zal ontmoeten. Als een investeringsmogelijkheid komt van iemand die je nog nooit persoonlijk hebt gezien, wees dan op je hoede.”

Brede waaier aan crypto-scams

Naast investeringsfraude waarschuwt de FBI ook voor arbeidsuitbuiting via buitenlandse callcenters. Deze ‘pig butchering’-scams dwingen werknemers om in slechte omstandigheden te werken, soms zelfs met inbeslagname van hun paspoort of schulden voor onderdak.

Andere veelvoorkomende oplichtingsvormen zijn play-to-earn-scams, waarbij slachtoffers worden gevraagd tokens te kopen voor toegang tot games, waarna hun crypto-wallets worden leeggehaald.

Een groeiende zorg is de stijging van fraude via crypto-ATM’s. In 2023 werden 5.500 meldingen geregistreerd waarbij deze automaten een rol speelden, wat leidde tot meer dan $189 miljoen aan verliezen. Deze oplichters profiteren van de anonimiteit van de automaten om slachtoffers te misleiden via identiteitsfraude, afpersing en romantische scams. De FBI merkt op dat de kans om geld terug te krijgen dat via deze automaten verloren is gegaan, “uiterst klein” is.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Hack nieuws

Cryptoscams met Bitcoin ATMs stijgen 1.000% sinds 2020
Familieleden van Trump slachtoffer van hackers: X-accounts gebruikt voor crypto scam
Hackers stelen meer dan €1,1 miljard aan cryptocurrency in 2024: zorgen over veiligheid nemen toe
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten