bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

De Bitcoin koers explodeert, is de bullmarkt begonnen?

De Bitcoin koers explodeert en handelt momenteel op 41.600 dollar. Na drie maanden van overtuigende stijgingen is Bitcoin ook aan december begonnen met een stijging van ruim 11 procent. Langzaam maar zeker keert de euforie terug, maar is dat terecht?

Er is natuurlijk enthousiasme over de lancering van de Spot Bitcoin ETFs in Amerika, maar er zijn meer factoren die momenteel richting een nieuwe bullmarkt wijzen.

De belangrijkste grafiek voor Bitcoin is bullish

We het ontleden van deze koersexplosie met de weekgrafiek van Bitcoin, want die ziet er momenteel extreem bullish uit. Wat zien we allemaal in de onderstaande grafiek?

We beginnen met de gele lijn die de balansen (bezittingen) van de grootste centrale banken ter wereld vertegenwoordigt. Simpel gezegd: als deze lijn stijgt, dan staan de geldprinters van centrale banken aan en historisch gezien is dat een heel bullish signaal voor de Bitcoin koers.

Zie bijvoorbeeld de periode van maart 2020 in de grafiek. Destijds schoot de gele lijn omhoog, omdat centrale banken de economie overspoelden met geld vanwege de pandemie. Niet lang daarna schoot ook de Bitcoin koers omhoog. Inmiddels stijgt deze lijn weer en doet ook Bitcoin vrolijk mee met die opwaartse beweging.

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Beleggen in bitcoin, goud, aandelen, olie, rentebesluiten van centrale banken, inflatie, alles komt voorbij in de nieuwsbrief

Dat is niet het enige

We zijn nog niet klaar met de weekgrafiek van Bitcoin, want er zijn meer bullish ontwikkelingen in terug te vinden. Daarvoor gaan we naar de onderzijde van de grafiek, waar we de Relative Strength Index (RSI) tegenkomen. Dit is een momentum-indicator voor de Bitcoin koers en iedere keer als deze in de grafiek boven de 70 uitschiet, begint Bitcoin aan een hele sterke koersperiode.

Kijk voor het bewijs hiervan bijvoorbeeld naar de periode van 2021 of 2017. Destijds brak de paarse lijn aan de onderkant van de grafiek ook boven de 70 uit en begon Bitcoin aan een nieuwe bullrun.

Verder zien we dat het 50-weekse gemiddelde van de bitcoin koers (groene lijn) boven het 100-weekse gemiddelde is uitgeschoten en lijkt het 200-weekse gemiddelde het volgende target. Meestal is het ook een bullish signaal als meer korte-termijn gemiddelden boven lange-termijn gemiddelde uitstijgen.

Alles bij elkaar ziet het er dus zeer rooskleurig uit voor bitcoin.

Combineer dat met de ETF, de halving en de eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank en we hebben een heel bullish plaatje voor het jaar 2024 te pakken.

Er is nog meer bullish nieuws!

Een andere reden die veel analisten momenteel zien voor de bullish koersactie van Bitcoin is het leeglopen van de zogenaamde Reverse Repo Facility bij de Amerikaanse centrale bank.

Een reverse repo klinkt heel spannend, maar in feite komt het op het volgende neer. Banken zitten met teveel cashgeld en willen daar rendement op verdienen. Vervolgens sturen ze dat cashgeld tijdelijk naar de Amerikaanse centrale bank die daar vervolgens staatsobligaties voor teruggeeft.

Commerciële banken verdienen hier geld mee, maar parkeren hun cashgeld dus tijdelijk bij de centrale bank.

Zoals je kunt zien is er in de periode 2021-2022 gigantisch veel cashgeld bij de Amerikaanse centrale bank geparkeerd en nu loopt dat in een razend tempo terug het financiële systeem in. Al dat kapitaal moet op zoek naar een nieuw thuis en volgens veel analisten profiteert Bitcoin daar indirect van.

In principe is dit hoe de Amerikaanse centrale bank op dit moment de economie overspoelt met geld en volgens sommige analisten de reden dat veel risico-assets (waaronder Bitcoin) het goed doen.

Ook deze indicatoren volgen?

Ik publiceer regelmatig updates van deze indicatoren in mijn (gratis) nieuwsbrief genaamd De Geldpers. Je kunt je hierop abonneren via de link en mocht je deze indicatoren zelf willen toevoegen aan jouw Tradingview, dan kun je me altijd een berichtje sturen in de comments van mijn nieuwsbrief.

December deal: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve decemberaanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Alleen in de maand december: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Benjamin Cowen voorspelt 32% daling van Bitcoin: BTC-koers kan zakken naar $42.000
Standard Chartered: Bitcoin koers onder $60.000 biedt geweldige koopkans
Analist: Bitcoin koers op weg naar all-time high bij doorbraak van cruciale weerstand
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Rusland en BRICS werken aan een onafhankelijk betaalsysteem