Bitcoin Satoshi
Bitcoin

De Bitcoin Runes-hype verdwijnt, transacties kelderen

Het Bitcoin Runes protocol, dat op het moment van de halving van Bitcoin lanceerde, verliest op dit moment zwaar tractie. Sinds de lancering op 20 april domineerde Runes-transacties het netwerk van Bitcoin op acht verschillende dagen. Meestal tijdens de weekenden was het protocol populair.

Waarschijnlijk was dat een moment voor mensen om met dit stukje technologie te pielen.

Runes en de Bitcoin blockchain

De lancering van Bitcoin Runes viel dus samen met de halving. Meteen daarna ontstond er een gigantische hype rondom het protocol en schoot het aantal transacties op de blockchain omhoog.

Daardoor haalden Bitcoin miners voor het eerst omzetten van meer dan 100 miljoen dollar binnen. Op 20 april verdienden de miners een totaal van 107,7 miljoen dollar aan mining-opbrengsten en transactiekosten.

Dat kwam vooral door de hoge transactiekosten die gebruikers wilden betalen om in het 840.000e halving blok van de blockchain terecht te komen.

Tot 24 april waren Bitcoin Runes vervolgens goed voor 50% van alle transacties op Bitcoin. De piek vond plaats op 23 april met een percentage van 81,3% van alle transacties.

Op 2 mei was dit percentage echter alweer teruggevallen naar 11,1%. Wat dat betreft gaat de hype rondom Runes alweer zwaar liggen.

Vervolgens pikte het volume in het weekend van 4-6 mei weer op. Daarna is de neerwaartse trend hervat. Op 22 mei ging het om 12,7% van alle transacties, wat meer is dan Bitcoin Ordinals (0,7%) en BRC-20 (1,5%). De rest waren gewoon normale Bitcoin transcaties.

Wat is het doel van Runes?

Het Bitcoin Runes protocol is onderdeel van een bredere beweging om meer functionaliteiten en “nut” aan de blockchain van Bitcoin toe te voegen.

Met het nieuwe protocol is het mogelijk om tokens op de blockchain van Bitcoin te lanceren.

Niet iedereen is daar echter enthousiast over. Zeker de meer doorgewinterde Bitcoiners. Die vinden dat Bitcoin puur en alleen moet functioneren als geld en dat Runes en Ordinals vooral afleiding zijn.

Dat is natuurlijk iets wat iedereen voor zichzelf mag bepalen, want dat is Bitcoin. Een open protocol voor geld, maar nu dus blijkbaar ook voor de lancering van NFTs en andere vormen van tokens.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Duitse Bitcoin verkoop doet de Bitcoin koers dalen
Duitse recherche verkoopt meer dan $195 miljoen aan inbeslaggenomen Bitcoin
Trump ontvangt miljoenen in Bitcoin van bekende crypto tweeling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen