crash van de cryptomarkt
Bitcoin

De crypto markt blijft achter op de aandelenmarkt in het 2e kwartaal van 2024

Hoewel de cryptosector een zeer sterk eerste kwartaal had, blijft deze in het tweede kwartaal wat achter. Deze week is kenmerkend voor deze trend: de koers van Bitcoin daalde met 6 procent, terwijl de Nasdaq juist steeg. Verschillende factoren dragen bij aan de onderprestatie van de cryptomarkt in het huidige tweede kwartaal.

Waarom blijft de crypto markt achter?

BTC steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met 67 procent naar een nieuw all-time high van bijna $74.000. Sinds maart is het Bitcoin echter niet gelukt om deze opwaartse trend voort te zetten.

De Amerikaanse Bitcoin ETF’s droegen aanzienlijk bij aan deze stijging, maar de effecten hiervan lijken nu langzaam weg te ebben. Een andere reden voor de stagnatie van de cryptomarkt is het uitblijven van Amerikaanse rentedalingen. Begin dit jaar werden er nog meerdere rentedalingen verwacht, maar deze verwachting is inmiddels bijgesteld naar slechts één rentedaling.

Deze externe factoren komen samen met een cruciaal Bitcoin koersniveau. De afgelopen maanden schommelt Bitcoin rond het voormalige all-time high van $69.000, dat BTC in 2021 bereikte. Dit langetermijnniveau blijkt een logische weerstand te zijn die vooralsnog een groot obstakel vormt.

“Wanneer een markt telkens op een specifiek prijsniveau wordt afgewezen, heeft dit steeds minder te maken met gebeurtenissen of fundamentele factoren,” aldus Markus Thielen van 10x Research. “Grote verkopers vinden deze niveaus overgewaardeerd. De all-time high van november 2021 is een niveau waar langetermijnbezitters hun Bitcoin willen verkopen.”

On-chain data en Bitcoin hashrate daling bevestigen trend

Volgens Markus Thielen van 10x Research nemen steeds meer langetermijnbezitters winst na een sterk eerste kwartaal. Ook de on-chain data bevestigt dit: begin deze week verplaatste een wallet, die sinds 2018 inactief was, 8 duizend BTC naar Binance.

Daarnaast toont data van CryptoQuant aan dat het aantal wallets dat minstens 12 maanden inactief is, afneemt. Deze activiteit valt samen met een andere factor die bijdraagt aan de ‘zomerslaap’ waarin Bitcoin lijkt te verkeren.

Sinds deze week daalt namelijk de Bitcoin-hashrate. Dit heeft alles te maken met de aankomende Bitcoin-halving. Oude apparatuur wordt na de halving niet meer winstgevend en moet worden vervangen.

Al met al zijn de externe omstandigheden niet zo gunstig als in het eerste kwartaal. Een langdurige correctie is echter niet ongebruikelijk na zo’n sterk begin van het jaar.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten
Crypto analist: Bitcoin koers bevindt zich in nieuwe bullish trend
Donald Trump haalt uit naar Bitcoin-land El Salvador
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren