Bitcoin minen
Bitcoin

De Bitcoin hashrate daalt – Wat is er aan de hand?

Eerder deze week probeerde Bitcoin (BTC) de grens van $70.000 te doorbreken. Echter, door het verder uitstellen van Amerikaanse renteverlagingen werd deze poging sterk afgewezen. Dit macro-economische nieuws is echter niet de enige oorzaak van de huidige zwakte in de Bitcoin koers.

Een andere, en veel significantere factor, is de activiteit van Bitcoin miners. Na 18 maanden van stijging lijkt de Bitcoin hashrate nu af te nemen. De Bitcoin hashrate vertegenwoordigt de totale computerkracht van alle Bitcoin miners samen. De daling van deze metriek kan erop wijzen dat sommige miners hun Bitcoin verkopen.

Wat is de reden voor de daling van de Bitcoin hashrate?

Er zijn echter ook indicatoren die erop wijzen dat de vermeende verkoop door miners meevalt. Volgens CryptoQuant bedroeg de stroom van Bitcoin van miners naar exchanges op 13 juni 7239 BTC, terwijl dit op 21 mei meer dan 15.000 BTC was.

De dalende Bitcoin hashrate lijkt dus niet te worden veroorzaakt door verkopende mining bedrijven. Wat is dan wel de reden? De daling kan ook worden verklaard door het feit dat miners minder gebruik maken van oudere ASIC mining chips. Sinds de Bitcoin halving zijn deze chips namelijk aanzienlijk minder winstgevend geworden.

Voor de halving werd al voorspeld dat deze gebeurtenis zou leiden tot een daling van de hashrate. Sinds de halving zijn de energiekosten per geproduceerde Bitcoin verdubbeld voor miners. Zoals verwacht hebben miners tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit aanpassingsproces, dat onder andere bestaat uit het vervangen van oude mining apparatuur, neemt tijd in beslag.

De hashrate daling is tijdelijk

Op 12 juni bedroeg de totale Bitcoin hashrate 586 TH/s, terwijl deze enkele weken eerder nog ruim 650 TH/s was. Volgens een rapport van CoinShares uit april zal de hashrate in 2025 echter boven de 700 TH/s uitkomen.

“Ons model verwacht dat de hashrate in 2025 zal stijgen tot 700 TH/s. Maar na de halving zou deze met wel 10 procent kunnen dalen wanneer miners hun oude ASIC-apparatuur uitschakelen,” aldus het rapport.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s zetten succes voort met meer dan $300 miljoen aan instromen
Duitsland voltooit $3 miljard Bitcoin-verkoop: positief nieuws voor BTC koers
Aantal crypto-gebruikers wereldwijd zal binnen twee jaar groeien tot 1 miljard
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen