Bitcoin

De daling van de dollar heeft de Bitcoin laten Stijgen

Terwijl de waarde van de Amerikaanse dollar is gedaald, stijgen de aandelen, edelmetalen en cryptocurrencies. Het lijkt er dus op dat de zwakte van de dollar de Bitcoin prijs heeft laten stijgen.


Stijging van de Bitcoin prijs

De Bitcoin koers steeg maandag ongeveer 13%. Dit was de grootste winst voor de Bitcoin in bijna drie maanden tijd. De prijs steeg voorbij de belangrijke $10.500 weerstand en ligt nu rond de $11.000.

Bitcoin koers stijgt tot $11k – Bron: Tradingview

Joe DiPasquale, de CEO van het crypto valuta hedgefonds BitBull Capital, vertelde in een e-mail dat de laatste stap ‘synchroon’ leek te lopen met de stijging van goud in de afgelopen dagen. De Bitcoin wordt door veel analisten gezien als een investering tegen inflatie en valutadalingen. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop beleggers in traditionele markten goud hebben gebruikt. De kans is dus groot dat de dalende waarde van de dollar heeft gezorgd voor een stijgende Bitcoin koers.

De koersstijging van deze week kwam toch enigszins onverwachts. Waar beleggers vorige week nog wanhopig werden, door de saaie consolidatiefase waarin BTC de afgelopen twee maanden vastzat, vloog de koers deze week plotseling omhoog.

Juist daarom was de prijsbeweging enorm welkom. De winsten die deze week worden behaald gaan gepaard met een hoog volume. Dit geeft volgens het bedrijf Kronos Research dan ook aan dat de langdurige trend omhoog is ingezet.


Jaarlijks overzicht

De Bitcoin is nu met 57% gestegen dit jaar. Dat is meer dan het dubbele van de winst van 28% die goud dit jaar heeft geboekt. Echer, goud is de afgelopen dagen gestegen tot een recordhoogte. Crypto valuta handelsbedrijf Diginex schreef in een dagelijks marktrapport.

“Gezien het feit dat goud zojuist een nieuw record heeft bereikt. En dat de correlatie van Bitcoin met de aandelenmarkt afneemt, terwijl deze wordt vervangen door een sterke correlatie met goud, voorzien we dat de Bitcoin prijs volgende week verder zal stijgen”.

Vergelijking prestaties YTD – Bron: Tradingview

De Amerikaanse dollar-valuta-index is een maatstaf voor de waarde van de dollar ten opzichte van andere belangrijke valuta’s zoals de euro en yen. Deze index is gedaald gedurende zeven opeenvolgende sessies. De firma Goldman Sachs voorspelt dat de dollar de komende 12 maanden nog eens 5% zou kunnen verliezen. De dollar brokkelt dus steeds sneller af. Dat is goed voor de Bitcoin en goud. Een verzwakkende dollar verhoogt de prijzen van goud, zilver en Bitcoin.


Bezorgdheid over de economie

Beleggers zijn bezorgd aangezien het wereldwijde economische herstel hapert. In het Amerikaanse Congres stelden de Republikeinen van de Senaat een ondersteuningspakket van 1 biljoen dollar voor na onderhandelingen met president Donald Trump. Echter is dat bedrag bij lange na niet in overeenstemming met een door de democraat geleid plan voor een stimulans van slechts 3,5 biljoen dollar.

Jim Reid, strateeg van de Deutsche Bank, schreef in een rapport dat de Federal Reserve, die haar schulden dit jaar al met ongeveer $3 biljoen tot ongeveer $7 biljoen heeft uitgebreid, de komende jaren mogelijk nog eens $12 biljoen moet bijdrukken om de economie te steunen.

De Federal Reserve zal deze week vergaderen over nieuwe maatregelen en woensdag wordt er een verklaring afgelegd. Met rentetarieven die al bijna nul zijn, worden er geen grote beleidswijzigingen verwacht. Een rapport op donderdag zal naar verwachting aantonen dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met maar liefst 35% daalde op jaarbasis.

De economie is op dit moment dus zeer kwetsbaar en dan zorgt ervoor dat de dollar snel haar waarde verliest. Volgens Arca was de uitbraak van Bitcoin dan ook slechts een kwestie van tijd.

 

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?