Krijg nu €10 gratis crypto bij Bitvavo met een storting van slechts €10
Begin nuBitcoin heeft in zijn veertienjarige levensloop nog nooit te maken gehad met een zogenaamde Death Cross in de weekgrafiek. Op dit moment lijkt het echter zeker dat we hiermee te maken krijgen, wat over het algemeen geen goed teken is voor de koers op de korte termijn. Binnen de technische analyse staat een Death Cross bekend als een extreem bearish patroon.
Death Cross in aantocht
We spreken van een Death Cross als het 200-weekse bewegende gemiddelde naar beneden wordt doorkruist door het 50-weekse bewegende gemiddelde. Een Death Cross is een indicator die terugkijkt in de tijd een wordt gebruikt om een algemeen beeld van de trend te schetsen. Waar we de afgelopen weken te maken hadden met een significante opleving van de koers, kan dat na deze Death Cross weleens snel voorbij zijn.
Bitcoin ging van een swingende bullmarkt naar een pijnlijke bearmarkt richting het einde van 2021 en zeker vanaf begin 2022. Een Death Cross zou daar een bevestiging van zijn en als de koers daarna terugvalt naar de eerdere bodems, dan moeten we de rally van de afgelopen weken helaas bestempelen als een ouderwetse bearmarkt rally.
In november 2015 ontsnapte Bitcoin ternauwernood aan een Death Cross in de weekgrafiek. Destijds ging het om de begindagen van een nieuwe bullrun, waarbij een verschil van slechts 9,96 dollar een kruising van de twee bewegende gemiddelden voorkwam. Op dit moment gaat het om een verschil van 115 dollar, wat ongeveer 0,5 procent van de Bitcoin koers is. Relatief gezien is Bitcoin nog nooit zo dichtbij een Death Cross geweest.
Niet de eerste keer
Overigens is de grafiek van Bitcoin niet de enige grafiek waarop dit fenomeen kan voorkomen. In september 2021, kort na het barsten van de welbekende ‘dotcom bubbel,’ verscheen er op de weekgrafiek van de S&P 500 een Death Cross. Uiteindelijk bereikte de S&P 500 ongeveer 300 dagen na de Death Cross zijn absolute bodem.
In die zin is het mogelijk dat Bitcoin na deze Death Cross pas de ultieme bodem neerzet. Aan de andere kant moeten we de technische analyse ook niet heilig verklaren. Er zijn natuurlijk meer factoren die een rol spelen in het koersverloop van financiële assets.
Wat dacht je bijvoorbeeld van de macro-economische omstandigheden, die het afgelopen jaar de koersen domineerden. In 2022 waren het vooral de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve die de koers omlaag drukten. Dat ‘feestje’ is ook nog niet helemaal voorbij, waardoor het nog maar moet blijken of de 15.500 dollar van november 2022 inderdaad de bodem was voor Bitcoin.
Bitcoin nieuws
Peter Brandt waarschuwt: Gigantisch probleem voor de Bitcoin koers bij doorbraak onder dit kritieke niveau
Peter Brandt voorspelt volatiliteit voor Bitcoin, met $46.000 als cruciaal niveau. Een doorbraak kan leiden tot diepere correctie.
Huidige Bitcoin-cyclus vertoont overeenkomsten met piek van 2019
De huidige cyclus van Bitcoin lijkt volgens een populaire analist van CryptoQuant op die van 2019. Maar is dat positief?
Rusland heeft in 2023 bijna 54.000 Bitcoin gemined
Rusland legaliseert cryptomining en lanceert cryptobeurzen om internationale handel te versterken en sancties te omzeilen, met focus op BRICS-samenwerking.
Meest gelezen
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Ontdek hoe een investeerder $1.200 omzet in $10 miljoen in drie dagen en wat dit betekent voor de altcoin-markt.
De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Crypto-handelaar “Crypto Crusader” bespreekt de onvoorspelbare aard van de cryptomarkt en benadrukt het belang van geduld en discipline.
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?
Ontdek wat er gebeurde met de Bitcoin koers vandaag en hoe dit verband houdt met de wereldwijde aandelenmarkten.