Crypto trading
Bitcoin

Death Cross verschijnt voor eerste keer ooit in de Bitcoin weekgrafiek

Bitcoin heeft in zijn veertienjarige levensloop nog nooit te maken gehad met een zogenaamde Death Cross in de weekgrafiek. Op dit moment lijkt het echter zeker dat we hiermee te maken krijgen, wat over het algemeen geen goed teken is voor de koers op de korte termijn. Binnen de technische analyse staat een Death Cross bekend als een extreem bearish patroon.

Death Cross in aantocht

We spreken van een Death Cross als het 200-weekse bewegende gemiddelde naar beneden wordt doorkruist door het 50-weekse bewegende gemiddelde. Een Death Cross is een indicator die terugkijkt in de tijd een wordt gebruikt om een algemeen beeld van de trend te schetsen. Waar we de afgelopen weken te maken hadden met een significante opleving van de koers, kan dat na deze Death Cross weleens snel voorbij zijn.

Bitcoin ging van een swingende bullmarkt naar een pijnlijke bearmarkt richting het einde van 2021 en zeker vanaf begin 2022. Een Death Cross zou daar een bevestiging van zijn en als de koers daarna terugvalt naar de eerdere bodems, dan moeten we de rally van de afgelopen weken helaas bestempelen als een ouderwetse bearmarkt rally.

Bitcoin moving averages

In november 2015 ontsnapte Bitcoin ternauwernood aan een Death Cross in de weekgrafiek. Destijds ging het om de begindagen van een nieuwe bullrun, waarbij een verschil van slechts 9,96 dollar een kruising van de twee bewegende gemiddelden voorkwam. Op dit moment gaat het om een verschil van 115 dollar, wat ongeveer 0,5 procent van de Bitcoin koers is. Relatief gezien is Bitcoin nog nooit zo dichtbij een Death Cross geweest.

Niet de eerste keer

Overigens is de grafiek van Bitcoin niet de enige grafiek waarop dit fenomeen kan voorkomen. In september 2021, kort na het barsten van de welbekende ‘dotcom bubbel,’ verscheen er op de weekgrafiek van de S&P 500 een Death Cross. Uiteindelijk bereikte de S&P 500 ongeveer 300 dagen na de Death Cross zijn absolute bodem.

In die zin is het mogelijk dat Bitcoin na deze Death Cross pas de ultieme bodem neerzet. Aan de andere kant moeten we de technische analyse ook niet heilig verklaren. Er zijn natuurlijk meer factoren die een rol spelen in het koersverloop van financiële assets.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de macro-economische omstandigheden, die het afgelopen jaar de koersen domineerden. In 2022 waren het vooral de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve die de koers omlaag drukten. Dat ‘feestje’ is ook nog niet helemaal voorbij, waardoor het nog maar moet blijken of de 15.500 dollar van november 2022 inderdaad de bodem was voor Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins