Ripple Nieuws

Deep-dive: Hoe staat de Ripple rechtszaak er nou echt voor?

Je hebt het mogelijk vaker voorbij zien komen; de rechtszaak tegen Ripple. In 2020 spande de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten een rechtszaak aan tegen Ripple Labs en zijn huidige en vorige CEO’s. Meestal schikt de SEC de zijn rechtszaken. In tegenstelling tot vele anderen besloot Ripple om het juridische gevecht met de SEC aan te gaan. We merken vaak dat er onduidelijkheid is over waar de rechtszaak nu precies over gaat. Daar hopen we met de deep-dive van vandaag verandering in te brengen.

Ripple Labs

Ripple Labs werd in 2012 opgericht met het doel om financiële instituten te voorzien van snelle en goedkope internationale transacties. Om dit mogelijk te maken, creëerde het bedrijf het RippleNet-netwerk. Hierop vinden transacties plaats door middel van de cryptocurrency genaamd Ripple (XRP). Het netwerk ging in augustus 2013 live.

De beschuldiging

Het begint allemaal bij dat de SEC beweert dat XRP een, in Engelse termen, “security” is. Een security is een financieel instrument dat eigendom vertegenwoordigt in een bedrijf, maar dat verder geen nut heeft. Volgens SEC is het probleme bij Ripple dat XRP munten daadwerkelijk zijn gebruikt om het Ripple-platform te financieren. 

Securities zijn verbonden aan bepaalde wetgevingen. De SEC beweert dat de leidinggevenden van Ripple Labs een geregistreerde Initial Public Offering (IPO) hebben gehouden. Een IPO is een beursintroductie. Bij een IPO noteert een particulier bedrijf zijn aandelen op een beurs, waardoor ze beschikbaar zijn voor aankoop door het grote publiek. Volgens de klacht heeft Ripple geld ingezameld door in het specifiek XRP munten ongeregistreerd te verkopen. Bovendien bood Ripple miljarden XRP aan in ruil voor arbeid.

Volgens de rechtszaak hebben Chris Larsen, mede-oprichter en voormalig CEO van Ripple Lab, en Brad Garlinghouse, de huidige CEO van Ripple, bijgedragen aan $600 miljoen aan niet geregistreerde XRP-transacties. Deze inkomsten werden gebruikt om activiteiten van het bedrijf te ondersteunen.

De verdediging van Ripple

De advocaten van Ripple beweren dat de SEC het bedrijf nooit op de hoogte heeft gesteld dat XRP securities zijn. Als gevolg hiervan is Ripple van mening dat de SEC bevooroordeeld was bij het toepassen van het beveiligingsconcept op virtuele valuta zoals XRP. Als dit waar blijkt te zijn, zal het gezag van de commissie worden verzwakt, om nog maar te zwijgen van de geloofwaardigheid van haar argumenten.

Ripple Labs beweert dat enkele van SEC-leden verbonden zijn met andere crypto platformen zoals Ethereum. Hoewel er momenteel geen bewijs is hiervan, gaf de commissie Ethereum een pas op security regelgeving omdat het op een gedecentraliseerde manier opereert. XRP klagen ze wel aan en dat vind Ripple Labs verdacht.

De toekomst van Ripple

De uitspraken van de rechtbank lijken tot nu toe in het voordeel van Ripple te zijn geweest. Op 23 februari 2022 is de brief ingediend bij de rechtbank, waarin staat dat de class action zaak op 26 augustus 2022 zou beginnen, maar dat partijen zijn overeengekomen om op 18 november 2022 te beginnen ter voorbereiding op de feitelijke en juridische vragen.

Het is moeilijk om te bepalen wie de SEC vs. Ripple-zaak zal winnen. Wat procedurele overwegingen betreft, lijken zowel Ripple Labs als de SEC op hun eigen manier een snufje succes te hebben. Ripple dwong bijvoorbeeld met succes de SEC om papieren in te leveren, terwijl de SEC erin slaagde uitstel te krijgen.

De conclusies van de rechtszaak tegen Ripple vs. SEC betreffen meer dan alleen de Ripple-gemeenschap. Afgezien van XRP-houders, kan de case een krachtige boodschap sturen naar iedereen die deelneemt aan de crypto-industrie, inclusief de beurzen, investeerders en handelaren. Afhankelijk van het land kan de beslissing van de rechtszaak verschillende gevolgen hebben.

De Verenigde Staten daarentegen zouden met het uiteindelijke resultaat van de zaak een unieke status voor crypto hebben. De crypto gemeenschap is vooral optimistisch over de Ripple vs. SEC-geschillen, waarbij de meeste mensen geloven dat Ripple Labs een betere kans heeft om te winnen dan de SEC. Desalniettemin maken bestaande XRP-houders zich het meest zorgen over wat er met de XRP-token prijs zou kunnen gebeuren als Ripple de zaak verliest.

Voorlopig is het een impasse. Maar als de geschiedenis een leidraad is, staat de SEC voor een moeilijke taak. Tot op heden heeft geen enkel bedrijf hun crypto-tokens als effecten gereguleerd, zoals vereist door de SEC.

Data analyze van XRP

De rechtszaak van Ripple met de SEC loopt al langere tijd, in deze sectie nemen we een kijkje in de on-chain en publieke data van XRP en nemen we de fundamentals van het netwerk onder de loep. 

In Figuur 1 is te zien hoe het aantal actieve adressen op het netwerk zich heeft ontwikkeld in de afgelopen 5 jaar. De hoeveelheid actieve adressen is een indicatie in het gebruik en deels vertrouwen in het netwerk. Als een netwerk veel gebruikt wordt zegt dit iets over de waarde dat dit netwerk levert voor gebruikers en zal dit zorgen voor meer vraag naar de token. Momenteel zijn er bijna 55.000 adressen op het XRP netwerk dagelijks actief. Op de piek in juli zagen we nog ruim 270.000 actieve adressen. Duidelijk is dat de activiteit op het netwerk flink gedaald is sinds de prijs crash in de algehele crypto markt. Momenteel lijkt de activiteit redelijk stabiel rond de 50.000 te zitten.

Actieve adressen op XRP in afgelopen 5 jaar
Figuur 1: Actieve adressen op XRP in afgelopen 5 jaar – bron: Messari

In Figuur 2 hieronder is te zien hoeveel er per dag getweeted wordt met XRP in de tag. De activiteit op social media is vaak een indicatie van populariteit van een coin. Uit de figuur wordt duidelijk dat de populariteit van XRP op social media flink is afgenomen. Dat is ook in lijn met de koers van de XRP token, zo is het project in het afgelopen jaar met 57,5% gedaald. Opvallend is dat de Twitter activiteit momenteel op het laagste punt is in het gehele jaar. Het laat zien dat de populariteit van het netwerk op een historisch laag punt is.

Aantal tweets per dag met XRP tag
Figuur 2: Aantal tweets per dag met XRP tag

Conclusie

XRP is hard getroffen maar dat geldt ook voor de rest van de cryptomarkt. Echter lijken de negatieve prijs resultaten door de lopende SEC rechtszaak mee te vallen. Het valt vooral op dat de XRP koers veel heftiger reageert op de FTX crash samen met de rest van de markt. Wel is te zien dat de activiteit op het netwerk en de populariteit op Social Media sterk is afgenomen. Het is een mogelijk gevolg van de afname in prijs en suggereert dat een deel van gebruikers is uitgestapt.

Ripple nieuws

Dit waren de beste altcoins van maart 2023
Zorgt oordeel rechter in Ripple vs. SEC voor de start van een altcoin-seizoen?
XRP naar hoogste koers in 10 maanden, maar daling dreigt
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden