Ripple, xrp, coin
Ripple

Deep Dive: Kan Ripple de $0,50 grens overschrijden?

In de deep dive van vandaag richten we ons op Ripple (XRP). We onderzoeken niet alleen recente ontwikkelingen rondom het project, maar analyseren ook on-chain data om een gedetailleerd beeld te krijgen van de adoptie van deze cryptomunt.

Recente ontwikkelingen

In deze sectie halen we een aantal van de belangrijkste nieuwsberichten van XRP naar boven. De veelbesproken altcoin bevond zich de afgelopen weken dicht bij het prijsplafond van $0,50 en investeerders hopen al een maand lang om het belangrijke prijsniveau te doorbreken. Positieve ontwikkelingen omtrent de Security and Exchange Commission (SEC) rechtszaak en ander nieuws kunnen het project mogelijk boven deze grens tillen. 

Ripple gaat ontwikkeling ondersteunen van Hong Kong CBDC

Het bedrijf achter XRP, Ripple, gaat een samenwerking aan met de monetaire autoriteit van Hong Kong om te ondersteunen in de ontwikkeling van een Central Bank Digital Currency (CBDC). Het blockchain bedrijf gaat samen met een aantal andere specialistische bedrijven in de technologie en financiële sector de pilot voor het project opzetten. De bijdrage van Ripple in de CBDC markt doet gebruikers en investeerders hopen dat het bedrijf, en daarbij mogelijk XRP, kan meegroeien met de adoptie van CBDC’s. 

Ripple geen security?

De langlopende rechtszaak tussen Ripple en de SEC blijft de krantenkoppen halen. Zo bleek uit recent nieuws dat Ripple een sterk stuk bewijs mag meenemen in de rechtszaak. Het is een belangrijke stap zijn waarmee Ripple de winst kan behalen. Het bewijs gaat om een uitspraken van (oud) medewerker van de SEC, waarin wordt beweerd dat de cryptomunt niet anders behandeld hoeft te worden dan Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) en daarbij geen security is. Desondanks is er nog geen officiële uitslag bekend en er blijft nog steeds veel onzekerheid in de markt omtrent het resultaat van de rechtszaak. 

Een Duik in de data

De volatiliteit rondom XRP en de pogingen om een prijspeil van $0,50 te doorbreken zijn redenen genoeg om een duik in de data te nemen en te kijken of de adoptie van het netwerk inderdaad een aanleiding kan zijn om een mogelijke prijsstijging te realiseren. In deze sectie kijken we naar zowel on-chain data om inzicht te krijgen in het gedrag van de gebruikers en analyseren we het koersverloop van de afgelopen maanden. 

On-chain data van XRP

On-chain data geeft inzichten in het daadwerkelijke gebruik en adoptie van een netwerk. In deze sectie bekijken we de activiteit op het XRP netwerk en kijken we naar de verdeling van het circulerende aanbod onder whales. 

Activiteit op het XRP netwerk

Om de koers boven het niveau van $0,50 te tillen is het belangrijk dat het gebruik van het netwerk blijft groeien. De dagelijkse activiteit van het netwerk in de afgelopen 5 jaar is te zien in figuur 1. Daaruit is duidelijk dat de activiteit op het netwerk in de afgelopen bullmarkt sterk toenam en steeg tot 200.000 dagelijkse actieve adressen en in juli 2022 zelfs een piek bereikte van bijna 300.000 actieve adressen. Sinds de overgang naar een bearmarkt is de activiteit op het netwerk ook afgenomen. Zo is de activiteit ondertussen een stuk lager met 24.000 actieve adressen.

Het laat zien dat het netwerk het lastig heeft met de macro-economische omstandigheden en de problemen in de cryptomarkt. Ook in de afgelopen 3 maanden is er ook een afname te zien in de activiteit. Zo halveerde de activiteit in de afgelopen 90 dagen van 50.000 dagelijkse actieve adressen. Het is een duidelijke indicatie dat de vraag naar het netwerk afneemt, wat ervoor zorgt dat de koers ook kan afzwakken. Daarmee staat de munt nog niet in een sterke positie om door te breken door het prijsplafond van $0,50 en zal het voornamelijk afhangen van het gedrag van traders. Wel zien we dat de huidige niveaus hoger zijn dan in de vorige bearmarkt van 2019, wat laat zien dat de activiteit over bear markets wel is toegenomen.  

Activiteit op het XRP netwerk in de afgelopen 5 jaar
Figuur 1: Activiteit op het XRP netwerk in de afgelopen 5 jaar – Bron: Messari

Verdeling van het circulerend aanbod XRP onder whales

Een grote hoeveelheid van het circulerende aanbod aan XRP is in handen van een kleine groep wallets. Dit zijn zeer grote whales die een grote hoeveelheid vermogen vasthouden en daarmee de markt kunnen beïnvloeden. De mate van centraliteit in het vermogensbeheer op een netwerk wordt vaak als kritiek geuit omdat een netwerk in dat geval gevoelig is voor marktinvloeden. Whales kunnen namelijk besluiten hun grote voorraden te verkopen.

Als we kijken naar figuur 2 zien we dat XRP in vergelijking met andere coins relatief een goede verdeling heeft van het vermogen, in tegenstelling tot geluiden die uit de crypto community soms geopperd worden. Met 10,8% blijft het echter wel belangrijk dat deze whales hun XRP voor de lange termijn vasthouden om door het prijsplafond van $0,50 te kunnen breken.

Percentage van circulerend aanbod in bezit van de top 10 grootste wallets
Figuur 2: Percentage van circulerend aanbod in bezit van de top 10 grootste wallets – Bron: coincodex.com

Prijs analyse van XRP

De XRP koers heeft in de afgelopen 90 dagen een sterke opmars gemaakt om vervolgens wat af te koelen. Dit is goed te zien in figuur 3, waar in maart de prijs nog bijna tot de $0,35 zakte, die in het einde van diezelfde maand in rap tempo tot ongeveer $0,58. Een stijging van 65% in minder dan een maand tijd. In de opvolgende periode zakte de koers wat af en vond het voor een korte periode een bodem rond de belangrijke prijs van $0,50 van 3 tot 17 april, om vervolgens toch verder door te zakken tot ongeveer $0,42.

Momenteel heeft de prijs zich licht herpakt na positieve geluiden omtrent de SEC rechtszaak en bevindt de koers zich op $0,45. Opvallend zijn de plafonds die gevormd zijn rond de $0,45 en met name de $0,50. De koersen vormen een mentale grens voor investeerders en traders gebruiken deze koersen om winsten te boeken. Om het plafond van $0,50 in de korte termijn te testen (en te doorbreken) zal goed nieuws in de macro-economie of de SEC rechtszaak nodig zijn.

Koersverloop van XRP in de afgelopen 90 dagen
Figuur 3: Koersverloop van XRP in de afgelopen 90 dagen – Bron: CoinGecko

Conclusie

Hoewel investeerders hoop hebben gekregen voor een goede afloop van de SEC rechtszaak i.v.m. positief nieuws omtrent een sterk stuk bewijs dat meegenomen mag worden door Ripple. zien we ook dat de activiteit op het netwerk momenteel nog te wensen overlaat. Daarmee wordt het lastiger gemaakt om met overtuiging boven de $0,50 te komen. Natuurlijk kan een verder positief verloop van de rechtszaak en verbeteringen in de macro-economische omstandigheden de prijs doen versnellen.

Ripple nieuws

Crypto-whales kopen massaal Ethereum en XRP
Kan Ripple (XRP) ooit tot 100 dollar waard worden?
Crypto whales kopen miljoenen aan Ripple (XRP), rally op komst?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?