inflatie
Regulatie

Deutsche Bank waarschuwt voor Amerikaanse recessie

De Amerikaanse economie lijkt zich richting een harde landing en een recessie te bewegen volgens de hoofdeconoom van Deutsche Bank, één van de grootste banken van Europa. Het gaat om David Folkerts-Landau, die zegt dat een recessie bijna niet meer te vermijden is in Amerika als gevolg van het agressieve rentebeleid van de Federal Reserve. Zelfs als het lukt om de inflatie omlaag te krijgen, zo weet USA Today te berichten.

Amerikaanse recessie

De afgelopen 15 maanden verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve de rente met ruim 5 procent. “Amerika gaat richting zijn eerste beleid-gestuurde boom-bust cyclus in de afgelopen 40 jaar. De inflatie die we zien was het gevolg van stimulerend monetair beleid en de agressieve renteverhogingen die nodig waren om die inflatie te temmen hebben we nu gezien. Het voorkomen van een harde landing is historisch gezien onmogelijk”, aldus Folkerts-Landau.

Het team van Folkerts-Landau stelt dat de Federal Reserve de inflatie waarschijnlijk verder omlaag zal duwen, waarna een recessie ze rond de periode van maart 2024 dwingt om de rentes te verlagen.

De analisten verwachten dat de Federal Reserve de rente op dezelfde agressieve wijze moet verlagen als we de afgelopen maanden op de omgekeerde manier zagen gebeuren.

Het zou dan om verlagingen van 0,50 tot 0,75 procent gaan, totdat de rente uiteindelijk op 2,625 procent uitkomt. Dan is het volgens de analisten van Deutsch Bank weer tijd voor een korte pauze.

Kunstmatige intelligentie

Een eventuele redding voor de Amerikaanse economie zou volgens de analisten van Deutsche Bank vanuit kunstmatige intelligentie kunnen komen. Als die sector zich op deze manier blijft ontwikkelen, dan kan dat wellicht voor een boost voor de Amerikaanse economie zorgen.

“Gegeven de slechte cyclische vooruitzichten, de lage productiviteit en de slechte demografie, is de economie wanhopig om nieuwe bronnen van groei”, zo laat Folkerts-Landau weten.

Volgens de legendarische investeerder Stanley Druckenmiller heeft kunstmatige intelligentie het in zich om de rest van de aandelenmarkt zijn hielen te laten zien.

In eerste instantie zou een recessie voor Bitcoin niet goed zijn, omdat mensen dan gedwongen assets moeten verkopen om te overleven. Zodra de geldprinters weer aangaan kan de koers juist weer een boost krijgen.

Regulatie nieuws

Digitale Valuta buitenboord gelaten in nieuwe Zuid-Koreaanse donatiewetgeving
Coinbase geconfronteerd met nieuwe class action-rechtszaak wegens misleiding van beleggers
Mede-oprichter van BTC-e bekent schuld aan witwaspraktijken
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC