treasury
Bitcoin

Duwt het Amerikaanse banenrapport van vandaag Bitcoin weer omhoog?

Afgelopen woensdag bevestigde Federal Reserve voorzitter Jerome Powell dat zijn centrale bank het tempo van de renteverhogingen verlaagt van 0,75 naar 0,50 procent per vergadering. Meteen daarna schoten de koersen omhoog en Bitcoin ging zelfs over de 17.000 dollar heen. Inmiddels bungelen we daar weer net onder. Vandaag komt er wederom belangrijk macro-nieuws naar buiten.

Belangrijk macro-nieuws

De verwachting is dat het aantal nieuwe werkenden in de Verenigde Staten in november met 200.000 is toegenomen. Althans, dat blijkt uit de antwoorden van de door FactSet ondervraagde economen. Dit zou betekenen dat het aantal nieuwe werkenden flink is gedaald ten opzichte van oktober en dat er sprake is van een neerwaartse trend. In oktober werden er nog 261.000 nieuwe mensen aangenomen.

Dit betekent de laagste stijging in twee jaar tijd. Hoewel een tragere groei van de banenmarkt in principe een signaal is dat het beleid van de Federal Reserve slaagt, is het waarschijnlijk niet genoeg. Powell herinnerde ons er in zijn toespraak van woensdag nog aan dat er momenteel 1,7 banen zijn voor iedere werkzoekende.

“Tot nu toe hebben we alleen enkele zwakke signalen gezien voor een dalende vraag naar arbeid. Ook de stijgingen van de salarissen liggen ver boven het niveau dat de Fed wenst. Om duidelijk te zijn, sterke salarisgroei is een goede zaak, maar om het duurzaam te maken moet de salarisgroei gelijklopen met de inflatie van 2 procent”, aldus Powell.

Wanneer gaat de rente omlaag?

De grote vraag is wanneer de Federal Reserve van koers wijzigt en de rente weer omlaag stuurt. Tot dusver is dat nog extreem onduidelijk. Waar de meeste voorzitters van plaatselijke afdelingen van de Federal Reserve roepen dat de rente nog maanden op een hoog niveau moet blijven, zijn er economen die dat op hun beurt niet geloven.

Zij hebben het idee dat het niet mogelijk is voor de Federal Reserve om de rente langdurig op een hoger niveau te houden, mede vanwege de enorme schuldenberg van de Verenigde Staten. Als ze die voor een deel moeten herfinancieren en de rente ligt nog op dit niveau, dan kan dat enorm in de kosten lopen op dat vlak.

Bitcoin nieuws

Bitcoin herwint dominantie terwijl interesse in Runes sterk afneemt
Peter Brandt geeft grote waarschuwing over Bitcoin koers
Bitcoin ETF’s zien instromen kelderen, maar positieve reeks blijft intact
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers