Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

ECB: Crypto vormt een risico voor de financiële stabiliteit

De centrale bank van Europa heeft in een rapport haar blik op het risico van crypto voor de financiële stabiliteit vrijgegeven.

Gevaar van crypto

In een rapport met de naam “Decrypting financial stability risks in crypto-asset markets” benadrukte de Europese centrale bank het gevaar van de toenemende integratie van crypto met traditionele financiën. Dit rapport was onderdeel van de tweejaarlijkse Financial Stability Review van de ECB.

Als het huidige groeitraject van de omvang en complexiteit van het crypto ecosysteem zich voortzet, en als financiële instellingen steeds meer betrokken raken bij crypto, zullen crypto munten een risico vormen voor de financiële stabiliteit.

– Aldus het rapport.

Het rapport schenkt een klein beetje aandacht aan de huidige risico’s voor individuele crypto handelaren. Echter is het rapport veel meer bezig met een theoretisch rampscenario waarin een cryptomarkt crash, vergelijkbaar met wat recentelijk is gebeurd, een vergelijkbare crash in traditionele markten veroorzaakt.

Het rapport beweert dat een dergelijke gebeurtenis mogelijk is. Mits er geen wijzigingen worden aangebracht in de manier waarop crypto momenteel wordt gereguleerd. Het rapport vergelijkt de crypto markt met de hypotheekmarkt die verantwoordelijk is voor de financiële crisis van 2007-2008.

“Ondanks recente dalingen blijven ze qua omvang vergelijkbaar met de hypotheekmarkten. Deze hebben de wereldwijde financiële crisis van 2007-08 veroorzaakt.” Aldus het rapport.

ECB’s visie op crypto

Een van de belangrijkste manieren waarop crypto verder kan worden geïntegreerd in de traditionele economie is volgens het rapport via de wereldwijde acceptatie van crypto door financiële instellingen. Een andere optie is dat het geaccepteerd wordt als betaalmethode.

Volgens het rapport zouden deze integraties het potentieel de overgang naar de bredere economie vergroten. Vooral als er gebruik zou worden gemaakt van een hefboomwerking. Wat de zaak nog ingewikkelder maakt is dat deze adopties een wereldwijde financiële ineenstorting zouden kunnen veroorzaken.

Aangezien dit een mondiale markt is, is een mondiale coördinatie van regelgevende maatregelen noodzakelijk.

– Aldus het rapport.

Vorige maand kondigde Fidelity, Amerika’s grootste aanbieder van 401(k)-spaarrekeningen, aan dat het werknemers in staat zou stellen om tot 20% van hun pensioen in Bitcoin te sparen. Afgelopen week werd Balenciaga het nieuwste label dat online en in-store betalingen met crypto mogelijk maakt.

Het ECB rapport drong er bij de EU op aan om onmiddellijk haar onlangs aangenomen Markets in Crypto Asset Regulation (MiCA)-wetgeving uit te voeren. Deze wet heeft het doel een wettelijk kader te creëren voor het reguleren van crypto binnen de EU.

Het rapport merkt op dat dergelijke regelgeving pas in 2024 kan worden geïmplementeerd. Vanaf dan zal de cryptomarkt waarschijnlijk verder worden geïntegreerd in de gehele economie.

Maar hoe die wetten eruit zullen zien, valt nog te bezien. Andere landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben moeite gehad om de waargenomen behoefte aan toezicht te verzoenen met de inherent gedecentraliseerde aard van de cryptomarkt. Hiertoe bood de ECB geen specifieke wetgevende oplossingen:

“De uitdagingen, met betrekking tot crypto, zullen aanhouden zolang er geen gestandaardiseerde rapportage- of openbaarmaking vereisten zijn.”

Regulatie nieuws

Senator Pat Toomey: “FDIC dwingt banken om crypto-bedrijven te vermijden” Senator Pat Toomey: “FDIC dwingt banken om crypto-bedrijven te vermijden”
Federal Reserve publiceert nieuwe richtlijnen voor crypto-banken Federal Reserve publiceert nieuwe richtlijnen voor crypto-banken
Tornado Cash-ontwikkelaar in Nederland gearresteerd Tornado Cash-ontwikkelaar in Nederland gearresteerd
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge
Nieuwe Shiba Inu-game is een hit in Vietnam Nieuwe Shiba Inu-game is een hit in Vietnam
Shiba Inu rolt Shiba Eternity-game uit in Vietnam Shiba Inu rolt Shiba Eternity-game uit in Vietnam
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten