Europa, ECB
Stablecoin

ECB: Terra-crash benadrukt risico van stablecoins voor financiële stabiliteit

Volgens een recent ECB-rapport zijn stablecoins niet praktisch als betaalmiddel en is hun huidige vorm niet geschikt voor gebruik in de reële economie.

Passen stablecoins in ons traditionele financiële systeem?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een rapport uitgebracht waarin de groei van de crypto-markt in het afgelopen decennium wordt geanalyseerd. Hierin staan ook de risico’s die het met zich meebrengt voor het bestaande financiële systeem.

Een deel van het rapport was gewijd aan stablecoins. Het besprak de centrale rol die het speelt in het huidige ecosysteem. Stablecoins worden steeds vaker gebruikt om verschillende blockchain-netwerken met elkaar te verbinden. Daarnaast spelen ze een cruciale rol bij het bieden van liquiditeit aan het DeFi ecosysteem.

Het rapport analyseerde of deze stablecoins een plaats zouden kunnen hebben in het traditionele financiële systeem. De conclusie was echter dat een gebrek aan regelgevend toezicht samen met de recente ondergang van algoritmische stablecoins-ecosystemen zoals Terra, wijst op de risico’s die dergelijke stablecoins kunnen hebben op het financiële systeem. Een fragment uit het rapport stelde het volgende:

De grootste stablecoins hebben een cruciale functie voor de liquiditeit van crypto-activamarkten. Een crash of juist run op een van de grootste coins zou grote implicaties kunnen hebben.

Het waren niet alleen de algoritmische stablecoins die de crisis doormaakten tijdens de cryptomarktcrash in mei. Zelfs de gecentraliseerde stablecoin Tether (USDT) verloor een tijdje zijn koppeling en zag bijna 10% in uitstroom.

Stablecoins als betaalmiddel

De ECB verwierp ook het idee om stablecoins als betaalmiddel te gebruiken. De bank beweerde dat deze niet praktisch zijn omdat de snelheid en kosten, evenals hun aflossingsvoorwaarden “onvoldoende zijn gebleken voor gebruik in betalingen in de reële economie”.

De ECB heeft passende toezicht- en regelgevende maatregelen aanbevolen om ervoor te zorgen dat stablecoins geen risico vormen voor de financiële stabiliteit in Europese landen. Het rapport merkte echter op dat Europese betalingsdienstaanbieders tot nu toe niet erg actief zijn geweest op de stablecoin-markten.

De Europese Unie heeft onlangs het Markets in Crypto-Assets framework goedgekeurd. Dit biedt richtlijnen voor crypto-activaserviceproviders om binnen de Europa te opereren. De voorlopige overeenkomst bevat regels die betrekking hebben op uitgevers van niet-gedekte crypto-activa, stablecoins, handelsplatforms en crypto-wallets.

De ECB streeft ernaar de uitgifte van stablecoins aan e-geld- en kredietinstellingen te beperken. Zo wil het ervoor zorgen dat een Terra-achtig incident er niet toe leidt dat beleggers miljarden dollars verliezen.

Stablecoin nieuws

S&P Global: Amerikaanse wet baant de weg voor banken om stablecoins uit te geven
Venezuela gebruikt Tether om Amerikaanse sancties te omzeilen
Tether heeft sinds uitbreiding naar TON al $60 miljoen aan uitgiftes geplaatst
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?