Newsbit

Stellar (XLM)

Een van Europa’s oudste banken heeft een stablecoin gelanceerd

Stellar (XLM)

Het ‘Bankhauys von der Heydt’ (BVDH), uit Duitsland is in Europa één van de oudste banken. Zij hebben nu een door de Euro ondersteunde stablecoin gelanceerd op het netwerk van Stellar (XLM).


Stablecoin EURB

Volgens de bank zijn zij hiermee de eerste partij die een dergelijke stablecoin binnen Europa als bankinstelling uitgeeft. De stablecoin heeft de naam EURB ontvangen en is inmiddels officieel live gegaan, dit op het netwerk van Stellar (XLM).

Om dit mogelijk te maken heeft de bank een samenwerking opgezet met Bitbond, een leverancier van tokenization en technologie voor digitale asset custody.

EURB is volledig gereguleerd, waardoor de gebruikers hiervan niet naderhand problemen zullen krijgen door gebruik ervan te maken. De stablecoin zal echter niet openbaar worden verhandeld via crypto exchanges. Dit komt echter door de strenge regulatie op de stablecoin, in combinatie met de tegenwoordig standaard ‘Know-Your-Customer (KYC)’ eisen. In plaats van de handel via crypto exchanges, wordt dit uitgevoerd via traditionele bankrekeningen. De BVDH heeft een geblokkeerde rekening aangemaakt, waar alle betalingen voor de stablecoin op worden gestort. Hierdoor kunnen zij exact bijhouden voor welk eurobedrag er aan de stablecoin uitgegeven is, waardoor zij de circulatie ervan kunnen bijhouden.

Naar verluidt heeft de Duitse bank de volledige controle gekregen van Bitbond over de beveiliging van de stablecoin, inclusief manieren om meer munten te slaan, of juist munten te vernietigen. Dit laatste gebeurt wanneer de stablecoin wordt ingewisseld voor de Euro, terwijl er juist meer munten moeten worden bijgeslagen wanneer deze aangeschaft worden. Dit proces duurt naar verluidt slechts enkele milliseconden, waardoor het vrijwel geen vertraging oplevert voor de aanschaf of verkoop van de stablecoin.


Klik hier en verdien tot $500 aan bonussen bij exchange Bybit. Voor alle gebruikers die crypto storten. Actie geldt tot en met 10 december.


Grensoverschrijdende betalingen

Volgens de Duitse bank is het gebruik van de stablecoin voornamelijk bedoeld voor grensoverschrijdende overboekingen, aangezien binnenlandse overboekingen normaliter al binnen 1 dag verwerkt worden. Bij grensoverschrijdende betalingen kan dit in sommige gevallen op lopen tot zelfs enkele weken en brengt dit ook nog eens onnodig veel kosten met zich mee. Deze problemen worden nu aangepakt door het gebruik van EURB.

Door gebruik te maken van de blockchain-technologie en de lancering van een stablecoin, is de Duitse bank wereldwijd één van de eerste. Naast de Duitse bank is ook in China al langere tijd de ontwikkeling hiervan gaande. Verwacht wordt dan ook dat zij zeer binnenkort met de lancering van hun eigen digitale valuta zullen komen.

Toch laat dit zien dat cryptocurrencies en hiermee ook stablecoins steeds vaker bij traditionele banken besproken worden. Waar traditionele banken eerder altijd fel tegen dergelijke digitale valuta’s waren, lijken zij nu langzamerhand hun mening hierover te veranderen. Inmiddels heeft de Duitse bank tevens officieel groen licht gekregen van de Duitse financiële toezichthouder voor de uitgifte van EURB. Verwacht wordt dat meer banken in de toekomst zullen volgen met de lancering van dergelijke stablecoins, of wellicht zelfs hun volledig eigen digitale valuta.


Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top